Мінігелікоптер НАСА здійснив вдалу посадку на поверхню Марсу

 

Марсохід Perseverance (“Наполегливість”) успішно скинув мінігелікоптер Ingenuity на поверхню Марса.

Про це в неділю, 4 квітня, поінформував “Голос Америки”.

Надлегкий літальний апарат був закріплений до марсохода Perseverance, що дістався поверхні Марса в лютому 2021 року.

“Підтверджена посадка марсо-гелікоптера. Його 471 млн. кілометрова подорож на борту Perseverance закінчився остаточною висадкою з марсохода на поверхню Марсу сьогодні. Наступна віха? Пережити ніч” , – повідомив пресцентр НАТО.

На світлинах видно, що Perseverance вдало від’їхав від гелікоптера після того, як скинув його на поверхню.

Ingenuity працював від енергетичної системи Perseverance, а тому буде використовувати власний акумулятор, щоби підтримувати роботу нагрівача, який повинен захистити непокриті електричні компоненти від низьких температур марсіанської ночі.

“Цей нагрівач підтримує температуру всередині близько семи градусів за Цельсієм. Температури вночі на Марсі опускаються до -90 градусів за Цельсієм. Це захистить ключові компоненти, такі як сам акумулятор та електроніку від впливу холодних температур”, – повідомив інженер NASA Боб Баларам.

Упродовж наступних кількох днів команда Ingenuity перевірить, що встановлені на гелікоптері сонячні панелі працюють належним чином та перезаряджають акумулятор. Після того вони протестують двигуни та датчики перед першим польотом.

Очікується, що Ingenuity здійснить першу спробу польоту не раніше ніж 11 квітня.

Ingenuity спробує здійснити політ в атмосфері, щільність якої в сотню разів менша за земну. Водночас сила тяжіння на Марсі втричі менша за ту, яка є на Землі.

Ingenuity спробує піднятися на три м, протриматися над поверхнею 30 секунд та сісти. Протягом польоту гелікоптер має робити високоякісні фотографії. На наступний місяць НАСА планує до п’яти таких польотів різної складності.

Майже двокілограмовий мінігелікоптер коштував НАСА близько $85 млн і вважається підтвердженням концепції, яка може здійснити революцію у дослідженнях космосу.

Нагадаємо, на початку березня марсохід Perseverance передав нові фото з Червоної планети.

Читайте також:
Місія “Артеміда”: НАСА успішно випробувала двигуни ракети для польоту на Місяць. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна