Заарештований в окупованому Криму журналіст “Радіо Свобода” Єсипенко заявив про тортури

 

В окупованому Криму так званий “суд” відхилив скаргу щодо взяття під варту журналіста “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка. Арештований заявив на засіданні, що стосовно нього застосовували тортури – надягали на голову пакет і не давали дихати.

Про це інформує “Кримська правозахисна група” у фейсбуці.

“6 квітня 2021 року  у “Верховному суді Криму” відбулося засідання за скаргою на взяття під варту журналіста видання “Крим.Реалії” (проєкт “Радіо Свобода”, – “Н”) Владислава Єсипенка. Українця залишили в СІЗО. Рішення виніс “суддя” Тимур Сльозко”, – йдеться у повідомленні.

Відзначається, що під час засідання Єсипенко відмовився від призначеного адвоката Віолетти Синєглазової. Крім того, журналіст заявив про застосування до нього тортур.

“Він повідомив, що силовики надягали йому на голову пакет і позбавляли можливості дихати для того, щоби добитися визнання вини”, – уточнили правозахисники.

Адвокатка не оскаржувала взяття під варту Єсипенка і не прийшла на засідання “суду” 23 березня.

Така поведінка, наголошують правозахисники, вкотре підтвердила той факт, що Віолетта Синєглазова представляє інтереси ФСБ, а не підзахисного.

Читайте також:
ФСБ затримала в Криму фрілансера “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка після акції до дня народження Шевченка

Як інформувала “Новинарня“, 16 березня російська ФСБ повідомила, що в анексованому Криму ФСБ затримала росіянина, який начебто збирав за завданням української розвідки інформацію про місця масового перебування людей і мав у своєму автомобілі вибуховий пристрій.
Інформація про затриманого з’явилася в день сьомих роковин так званого “референдуму” про анексію Криму Росією.
Фрілансера “Радіо Свобода” Власдислава Єсипенка, що має подвійне громадянство, узяли під варту терміном на два місяці – до 11 травня 2021 року, за звинуваченням у виготовленні вогнепальної зброї і боєприпасів. Однак не виключено, що йому закинуть й нові статті: ФСБ вже заявила, що Єсипенко нібито проводив “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”.
Зараз до журналіста не пускають незалежних адвокатів, призначивши йому “державного захисника” Віолетту Синєглазову, що раніше відстоювала інтереси слідства в інших політично мотивованих справах проти українців. Ймовірно, до нього також застосовують фізичне та психологічне насильство.

17 березня українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом затримання й арешту в Криму Владислава Єсипенка.

Читайте також:
Дружина арештованого в Криму Владислава Єсипенка звернулася до Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна