ФСБ затримала в Криму фрілансера “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка після акції до дня народження Шевченка

 

 

Затриманий ФСБ Росії в окупованому Криму нібито “український агент” Владислав Єсипенко є фрілансером української служби “Радіо Свобода”.

Із такою заявою увечері у вівторок, 16 березня, виступив президент “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” Джеймі Флай. 

“У той час, коли Кремль застосовує переслідування і залякування проти будь-якого можливого альтернативного голосу в анексованому Росією Криму, недавнє затримання Владислава Єсипенка, фрілансера української служби “Радіо Свобода”, викликає тривогу. Єсипенка слід негайно звільнити, щоб він міг возз’єднатися з сім’єю”, – йдеться в заві Флая.

Зазначається, що Єсипенко має подвійне російсько-українське громадянство.

За інформацією голови правління ГО “Зміна” Тетяни Печончик, чоловіка затримала ФСБ після відвідування акції 9 березня з нагоди дня народження Тараса Шевченка у Сімферополі.

Низка правозахисних організацій виступили із заявою з приводу затримання Єсипенка.

“… Засуджуємо політично мотивоване затримання Владислава Єсипенка в тимчасово окупованому Криму у зв’язку з його громадянською позицією та вимагаємо від влади РФ негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх політичних в’язнів, які утримуються в місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя або Російської Федерації; припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією та висловлення своїх поглядів; негайно припинити використання кримінального законодавства РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя”, – йдеться в заяві правозахисників, яка опублікована на сайті “Зміни”.

Міжнародні організації та уряди демократичних держав правозахисники закликали звернутися до Російської Федерації з вимогою негайно повідомити інформацію про точне місце перебування Владислава Єсипенка, його стан здоров’я та допустити до нього незалежних адвокатів;
засудити дії Російської Федерації щодо політичного переслідування українських активістів в окупованому Криму; посилити тиск на російський уряд, щоб домогтися звільнення всіх політв’язнів, та зупинити переслідування громадян України в окупованому Криму.

Як інформувала “Новинарня“, 16 березня російська ФСБ повідомила, що в анексованому Криму ФСБ затримала росіянина, який начебто збирав за завданням української розвідки інформацію про місця масового перебування людей і мав у своєму автомобілі вибуховий пристрій.
Інформація про затриманого з’явилася в день сьомих роковин так званого “референдуму” про анексію Криму Росією.
Єсипенка узяли під варту терміном на 2 місяці – до 11 травня, за звинуваченням у виготовленні вогнепальної зброї і боєприпасів. Однак не виключено, що йому додатуть нові статті: ФСБ вже заявила, що Єсипенко нібито проводив “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”.
Зараз до Єсипенка не пускають незалежних адвокатів, призначивши йому “державного захисника” Віолетту Синєглазову, що раніше відстоювала інтереси слідства в інших політично мотивованих справах проти українців. Не виключено, що до Єсипенка також застосовували фізичне та психологічне насильство.

Читайте також:
СЗРУ зреагувала на заяви ФСБ про затримання “агента українських спецслужб” у Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна