У прифронтовому селищі на Донеччині відкрили хаб “Український Нью-Йорк”. ФОТО

 

У вівторок, 6 квітня, в смт Новгородське Торецької громади, що в Донецькій області, відкрили соціальний хаб “Український Нью-Йорк” (Нью-Йорк – перша назва селища до перейменування у 1951 році).

Про відкриття закладу повідомив депутат Дружківської міськради від “Голосу” Павло Островський у фейсбуці.

“Цей проєкт унікальний, як для селища, так і для прифронтових громад загалом — він став можливим завдяки спільним зусиллям та вкладенням міжнародних організацій, місцевого бізнесу та громадськості. Цей простір стане серцем громади і надовго пропишеться в туристичних маршрутах. Але найважливіше – хаб стане ключовим місцем у громаді, де буде гуртуватись молодь, активні громадяни, громадські ініціативи. Тут будуть проходити виставки, кінопокази, презентації, настільні ігри тощо”, – написав Островський у фейсбуці.

Як зазначив Павло Островський, хаб розташували у відремонтованій будівлі столітнього німецького магазину.

Фото: ДонОДА

“Ще кілька років тому ця будівля була закинутою, але сміливі люди, які задумали створення хабу, змогли переконати поважних партнерів підтримати проєкт фінансово і організаційно”, – розповів депутат.

Хаб Нью-Йорк 4 Хаб Нью-Йорк 5 Хаб Нью-Йорк 6 Хаб Нью-Йорк 7 Хаб Нью-Йорк 2 Хаб Нью-Йорк 9 Хаб Нью-Йорк 8
<
>

В освітньо-тренінговому центрі місцеві мешканці отримуватимуть гнучкі навички, знання з прав людини та розширюватимуть молодіжні ініціативи. В медіацентрі проходитимуть навчання з інформаційної безпеки та гігієни, а в просторі емоційно-психологічної підтримки будуть створені умови для зустрічей з психологами, художньої терапії та розвитку жіночого потенціалу.

Як інформувала “Новинарня“, 3 лютого 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав подання Донецької обласної військово-цивільної адміністрації щодо перейменування селища міського типу Новгородське Бахмутського району Донецької області на селище міського типу Нью-Йорк (повернення історичної назви).
У березні стало відомо, що в селищі сфальсифікували підписи проти перейменування.

Селище на березі річки Кривий Торець, що на півночі Донецької області, неподалік сучасного Торецька, наприкінці XIX століття заснувала громада німців-менонітів.

Ідею назвати містечко Нью-Йорком приписують двом німцям-засновникам:

  • Яків Унгер – підприємець, який побудував перший у селищі паровий млин – був зачарований американським мегаполісом і тому почав називати своє селище Нью-Йорком;
  • інженер Яків Нібур – подарував офіційну грамоту з назвою селища Нью-Йорк своїй дружині-американці, яка нібито дуже сумувала за батьківщиною.

Свою історичну назву український Нью-Йорк носив до 1951 року – потім радянська влада перейменувала його на смт Новгородське.

Читайте також репортаж “Новинарні” з Новгородського: 
Нью-Йорк, з якого видно Горлівку.
Німецьке селище в “сірій зоні” показує себе і свою історію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна