Колабораційний суд у Криму замість вироку продовжив арешт для десантника Добринського

 

Контрольований Кремлем Джанкойський районний суд на два місяці продовжив термін тримання під вартою для українського військового Євгена Добринського – до 5 червня 2021 року. Окупанти звинувачують його в “незаконному перетині” адмінкордону півострова з Херсонською областю та “контрабанді наркотиків”.

Про це повідомив адвокат українського військового Іслям Веліляєв у понеділок, 5 квітня.

“У сьогоднішньому судовому засіданні мало бути останнє слово та оголошення вироку, однак на засідання мого підзахисного Євгена Добринського не привезли. Як стало відомо з довідки, наданої СІЗО, камера в якій тримають Євгена Добринського, перебуває на карантині через COVID-19. У зв’язку з цим прокурор заявив клопотання про продовження запобіжного заходу моєму підзахисному на 2 місяці. Ми заперечували проти задоволення клопотання, проте суд ухвалив продовжити термін тримання в СІЗО Євгену Добринському до 5 червня 2021 року”, – розповів Веліляєв у коментарі виданню “Крим.Реалії”.

Офіційної інформації представників СІЗО Сімферополя стосовно стану Добринського немає, додало видання.

Додамо, що напередодні, 30 березня, в Джанкойському районному суді відбулося засідання у справі Добринського, на якому обвинувачення вимагало чотири роки в’язниці для українського військового.
Прокурор у цій справі – Володимир Шевченко, незаконно призначений наказом генпрокурора РФ у жовтні 2020 року на посаду Джанкойського міжрайонного прокурора; доти обіймав посаду в Ростовській області.

Читайте також:
“Режисери з ФСБ”: ДШВ ЗСУ заявили, що відео про затримання
десантника Добринського в Криму – постановочне

Як інформувала “Новинарня“, 30 травня 2020 року поблизу Чонгара на межі з окупованим Кримом зник із посту (за однією з версій – був викрадений росіянами)  військовослужбовець 95 одшбр ДШВ ЗСУ Євген Добринський. Його пост був розташований за 1 км від адмінкордону.

2 червня російська ФСБ підтвердила затримання українського військовослужбовця. Добринського звинуватили в “незаконному перетині кордону”.

Того ж дня пресслужба Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ заявила, що затримання солдата Євгена Добринського Росія використала у своїй пропаганді, поширивши неправдиву інформацію про інцидент.

Прикордонне управління ФСБ РФ в окупованому Криму показало відео, на якому видно затримання Добринського на перекритому залізничному мосту, а також його свідчення.
За цією версією, український солдат без зброї, напідпитку – після пиятики в сусідньому селі Сиваш – сам вийшов на міст, який мав би охороняти, розмахував до російських прикордонників руками, казав – “я прийшов з миром”, мав у кишені марихуану.

У КДШВ ЗСУ стверджують, що повідомлення, яке поширили росіяни, має інформаційно-психологічний характер і спрямоване на дискредитацію Збройних сил України. Зокрема, фейковою назвали інформацію про те, що військовослужбовець був у стані алкогольного сп’яніння та під дією наркотичних речовин сам опинився на непідконтрольній території.

Командування ДШВ зазначило, що на відео з його допитом полонений Добринський  виглядає пригніченим, промовляє заздалегідь підготовлений текст, “не виключено, що під дією спецпрепаратів”.

3 червня підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя арештував Добринського до 1 липня. Надалі термін дії запобіжного заходу продовжували.

Захист спробував оскаржити таке рішення, втім, “верховний суд” анексованого Криму 10 липня відхилив апеляційну скаргу на продовження арешту українського військового Євгена Добринського.

У секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у відповідь на інформаційний запит “Новинарні“ в серпні 2020 року повідомили, що обмін чи повернення на підконтрольну Україні територію Євгена Добринського поки що не планується.

За фактом викрадення Добринського поліція Херсонщини (Генічеський ВП) відкрила кримінальне провадження за частиною і статті 146-1 Кримінального кодексу України – “насильницьке зникнення”.

У січні 2021 року стало відомо, що в ході так званого “слідства” Добринському інкримінували ще одну статтю Кримінального кодексу Російської Федерації – “контрабанда наркотиків”.

Читайте також:
Як потрапив до Криму в полон: ФСБ оприлюднила відео із бійцем ДШВ ЗСУ Добринським

“Рожеві озера – колючі дроти”:
як десантники ЗСУ стережуть “нуль” на Кримському напрямку. ВЕЛИКИЙ РЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна