Полон десантника Добринського в Криму: до обміну не готують, службове та досудове розслідування тривають

 

Обмін чи повернення на підконтрольну Україні територію військовослужбовця 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Євгена Добринського, якого затримали в травні 2020 року російські силовики на адмінмежі з Кримом, поки що не планується.

Про це повідомили в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у відповідь на інформаційний запит “Новинарні“.

“У Секретаріаті Уповановаженого відсутня інформація щодо обміну, передачі, повернення Добринського на підконтрольну уряду України територію“, – йдеться у листі.

Зазначається, що за фактом зникнення військовослужбовця уповноваженим органом військового управління призначено службове розслідування.

Разом з тим, за фактом викрадення військового ЗСУ Добринського поліція Херсонщини відкрила кримінальне провадження.

“Слідчим слідчого відділу Генічеського ВП ГУ Національної поліції внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне правопорушення, передбачене частиною першою статті 146-1 Кримінального кодексу України “Насильницьке зникнення”, – зазначили в секретаріаті омбудсмена.

За даними українського Міністерства закордонних справ, наразі Євген Добринський перебуває в тимчасово окупованому Криму, до Росії його не перевозили.

“Справа Добринського перебуває на контролі МЗС та Посольства України в РФ, і в разі переміщення даної особи на територію РФ будуть вживатися відповідні заходи консульського захисту його прав та законних інтересів”, – додали в офісі омбудсмена Людмили Денісової.

Читайте також:
“Режисери з ФСБ”: ДШВ ЗСУ заявили, що відео про затримання десантника Добринського в Криму – постановочне

Як інформувала “Новинарня“, 30 травня поблизу Чонгара на межі з окупованим Кримом зник із посту (за однією з версій – був викрадений росіянами)  військовослужбовець 95 одшбр ДШВ ЗСУ Євген Добринський.
Його пост нібито був розташований за 1 км від адмінкордону. Повідомлялося, що на посту лишилися “сліди боротьби”.

2 червня російська ФСБ підтвердила затримання українського військовослужбовця Добринського. Його звинуватили в “незаконному перетині кордону”.

Того ж дня пресслужба Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ заявила, що затримання солдата Євгена Добринського Росія використала у своїй пропаганді, поширивши неправдиву інформацію про інцидент.

Прикордонне управління ФСБ РФ в окупованому Криму поширило відео, на якому нібито показано затримання Добринського на мосту, а також його свідчення.
За цією версією, український солдат без зброї після пиятики в сусідньому селі Сиваш сам вийшов на міст, який мав би охороняти, напідпитку махав до російських прикордонників руками, казав – “я прийшов з миром”, мав у кишені марихуану.

У КДШВ ЗСУ стверджують, що повідомлення, яке поширили росіяни, має інформаційно-психологічний характер і спрямоване на дискредитацію Збройних сил України. Зокрема, фейковою назвали інформацію про те, що військовослужбовець був у стані алкогольного сп’яніння та під дією наркотичних речовин сам опинився на непідконтрольній території.

Командування ДШВ зазначило, що на відео полонений Добринський  виглядає пригніченим, промовляє заздалегідь підготовлений текст, “не виключено, що під дією спецпрепаратів”.

3 червня підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя арештував Добринського до 1 липня.

26 червня термін дії запобіжного заходу – тримання під вартою – продовжили до 1 вересня. 

Читайте також:
Як потрапив до Криму в полон: ФСБ оприлюднила відео із бійцем ДШВ ЗСУ Добринським

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна