Байден 40 хвилин говорив із Зеленським

 

Президент США Джо Байден та його український колега Володимир Зеленський провели 2 квітня телефонну розмову, яка тривала 30-40 хвилин .

Про це повідомили американські журналісти, пресслужба Білого дому та сам Зеленський.

“Байден підтвердив прихильність США до України, вони обговорили повідомлення про накопичення російських військ на сході та зусилля Зеленського щодо боротьби з корупцією”, – написала кореспондентка американського видання Politico в Білому домі Наташа Бертран.

За інформацією видання “Українська правда” з посиланням на “поінформованого співрозмовника в оточенні президента”, “сторони говорили найперше про ситуацію на Донбасі”.

Після 18:00 пресслужба Білого дому теж підтвердила переговори Байдена та Зеленського.

Зазначається, що під час розмови Байден підтвердив незмінну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям тривалої агресії Росії на Донбасі і в Криму.

Він також підкреслив прихильність Білого дому до активізації стратегічного партнерства на підтримку плану українського президента по боротьбі з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на “спільних демократичних цінностях, які забезпечують справедливість, безпеку і процвітання народу України”.

“Лідери погодилися, що ці реформи є центральним елементом євроатлантичних устремлінь України”, – йдеться в повідомленні.
Крім того, Байден і Зеленський обговорили важливість тісної співпраці країн для стримування пандемії COVID-19 та зміцнення демократії в регіоні.

Зеленський у твітері теж вже зреагував на переговори з Байденом.

Голова офісу президента Андрій Єрмак в коментарі “Інтерфакс-Україна” повідомив, що Джо Байден запевнив, що США не залишать Україну без підтримки.

“Джозеф Байден у розмові з Володимиром Зеленським запевнив співрозмовника в підтримці проведених в Україні реформ. За словами президента США, він має повну інформацію про те, що відбувається в Україні і навколо неї. Він запевнив, що США не залишать Україну без підтримки. Це була хороша розмова. Вона тривала близько 50 хвилин”.

Додамо, що цього тижня вже відбулися розмови державного секретаря Ентоні Блінкена, начальника Об’єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі та міністра оборони Ллойда Остіна з їхніми українськими колегами.
Також міністр оборони Британії ініціював переговори з Тараном та вже провів їх 2 квітня.
В усіх цих розмовах ішлося про ескалацію збройного протистояння на Донбасі та концентрацію російських військ на українському кордоні.

Читайте також:
Москва пригрозила “додатковими заходами”, якщо в Україні з’являться війська НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна