Командування нагородить 24-річну медика, яка під ворожим обстрілом рятувала поранених під Шумами

 

За особисту мужність і героїзм командування 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ подало старшого бойового медика гірсько-штурмової роти сержанта 24-річну Світлану Земліну до нагородження. Вона під ворожим вогнем рятувала поранених під час обстрілу Шумів 26 березня.

Про обставини, за яких медик витягувала поранених з поля бою, пише “Армія.Інформ”.

Зазначається, що в пообідній час Світлані доповіли, що в її підрозділі є поранені. Медик одягла бронежилет, взяла медико-санітарну сумку і побігла у напрямку опорника.

“З окопу опорника дівчина побачила страшну картину – декілька тіл лежали нерухомо, відстань до них була до ста метрів. По весняній багнюці Світлана повзла до хлопців… У першого воїна, до якого доповзла медик, – пульсу і ознак життя не було. Світлана підняла голову й огледілась – ще троє лежали нерухомо, а двоє були поранені. До них і попрямувала. Пораненими виявились два досвідчені сапери, котрі з групою прибули на розмінування. Дівчина оцінила обстановку і поповзла до того, у кого на руці, нозі й боку проступала кров від поранень, він був у свідомості. Другий рухом показав, що допомоги не потребує. Тоді Світлана на поранені руку і ногу сапера наклала турнікети, щоб зупинити кровотечу. Допомагали це робити сержанти (Олексій Косташек і Сергій Суліма – Н.), бо чоловік був набагато більшим, ніж дівчина, і стали відтягувати пораненого в укриття. Весь час поранений був у свідомості й виконував команди медика. А ворожий вогонь тим часом не припинявся”, – переповідає події під Шумами видання.

Щось там свистіло над головою, але я не звертала на те увагу – потрібно було рятувати поранених”, − пригадує дівчина.

Місцевість, де все відбувалося, була відкрита, безпечно було лиш за невеличким насипом. Туди й  затягнули пораненого сапера. Уже там Світлана наклала на місця поранень тугі пов’язки та вколола знеболювальне. Інший поранений доповз туди сам.

Гірські піхотинці з опорника вогнем у напрямку ворога прикрили групу, і за мить всі вже були в окопі. Там Світлана поправила турнікети та пов’язки, а хлопці понесли пораненого в напрямку спостережного пункту роти, куди вже прибув автомобіль для евакуації.

Зі своїх 24 років, Світлана вже понад три роки у лавах 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ. Після закінчення Рівненського медичного коледжу вона єдина з групи, котра пішла до військкомату.

“Приклад старшого брата Олександра, який чотири роки воював у складі Новоград-Волинської бригади, мабуть мав вплив тоді на моє рішення… Я ні про що інше не думала тоді (під час обстрілу – Н.) – лиш би добратись до поранених, зробити все можливе, щоб хлопці були живими”, − каже дівчина.

Як інформувала “Новинарня“, 26 березня під Шумами на Донеччині внаслідок ворожого обстрілу загинули підполковник ЗСУ Сергій Коваль із 143-го центру розмінування, бійці 10-ї огшбр Сергій БарничМаксим Абрамович та Сергій Гайченко.
Після події під Шумами президент Володимир Зеленський відправив на Донбас начальника Генштабу та анонсував переговори з усіма лідерами “нормандської четвірки”, а Україна закликала ОБСЄ зібрати безпекову підгрупу ТКГ.

Читайте також:
“Наплювавши на все, сепари валили мінометами, щоб помститися”:
волонтер пояснив великі втрати 10-ї бригади під Шумами

Динамівські команди Києва і Бухареста вшанували воїнів ЗСУ, загиблих під Шумами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна