ОБСЄ порушила тристоронній формат ТКГ і надала статус учасників представникам ОРДЛО, – Гармаш

 

Модератор від ОБСЄ порушив тристоронній формат переговорів у Тристоронній контактній групі, надавши статус учасників запрошеним особам від так званих “ДНР/ЛНР”.

Про це за підсумками переговорів політичної підгрупи в ТКГ у вівторок, 30 березня, заявив представник Донецької області в ТКГ від України Сергій Гармаш.

“Важливий момент: і у двосторонніх консультаціях з модератором, і в неофіційній нараді представників делегацій брали участь так звані представники ОРДЛО з російськими паспортами. Тобто ОБСЄ самовільно, всупереч Мінським угодам, порушила тристоронній формат переговорів, надавши статус делегацій/сторін переговорів запрошеним (до речі, досі незрозуміло, ким) з ОРДЛО російським громадянам”, – написав Гармаш у фейсбуці.

За його словами, “переговорний процес у підгрупі ТКГ з політичних питань триває”.

“Переговорний процес не зірваний. Хоча на сьогодні я вже маю чітку впевненість, що всі зусилля російської сторони спрямовані не на мирне врегулювання конфлікту, а на створення умов, коли в нас здали б нерви й ми перші вийшли б з переговорів. Ніколи ми не дамо можливості Росії звинуватити нас у зриві процесу, до якого прив’язані санкції проти РФ”, – додав журналіст.

Як зазначив Гармаш, “уперше відбулося унікальне засідання робочої групи з політичних питань ТКГ”.

“Перші п’ять годин переговори тривали у вигляді двосторонніх консультацій модератора від ОБСЄ з представниками сторін у двосторонньому форматі. Потім, близько пів години, відбувалася “неофіційна інформаційна зустріч” офіційних представників делегацій. І лише останні пів години відбувалося офіційне засідання робочої групи”, – розповів учасник.

Як інформувала “Новинарня“, участь у переговорах ТКГ беруть представники ОБСЄ (як посередники) та сторін конфлікту – України й Росії. При цьому Москва на своєму боці залучає як “експертів” людей від терористичних організацій “ДНР/ЛНР” та намагається зробити їх окремою повноцінною стороною діалогу з Києвом.
На відеоконференції 17 березня українська сторона в ТКГ відмовилася від роботи через присутність на переговорах так званої “експертки” від ОРДО Майї Пирогової, засудженої в Україні за тероризм.
“Ми спочатку попередили, що якщо засуджена за тероризм Майя Пирогова братиме участь у роботі ТКГ, українська делегація виходить з кімнати (віртуальної) переговорів…. Але… Почався звіт політичної підгрупи, громадянка Пирогова поряд із Никаноровою, запрошеною РФ з ОРДО. Українська делегація покинула кімнату”, – розповів тоді Сергій Гармаш. Тоді ТКГ почала заслуховувати звіти по інших робочих групах, де немає Пирогової.

Нагадаємо, навесні 2020 року співробітниця “міністерства інформації ДНР” Майя Пирогова заявляла, нібито коронавірус навмисно був запущений американцями, щоб зірвати святкування 75-річного ювілею Великої Перемоги в Росії, куди були запрошені світові лідери, та маніфестації “безсмертного полку” в різних країнах світу.

Читайте також:
Ексзаступник глави МНС України Теличко долучений “ДНРівцями” до переговорів у рамках ТКГ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна