Суд арештував екскомбата “Донбасу” Виногродського в “справі Семенченка”

 

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту для колишнього командира батальйону “Донбас” Анатолія Виногродського (позивний “Гал”), якого підозрюють у причетності до діяльності так званої приватної військової кампанії екснардепа Семена Семенченка.

Таке рішення суд ухвалив у понеділок, 29 березня.

Як пише “Громадське”, прокурор просив взяти Виногродського під варту, наголошуючи на ризиках втечі підозрюваного, переховування, тиску на свідків, знищення або спотворення речових доказів.

За словами адвоката підозрюваного Андрія Находа, його підзахисного підозрюють за статтею 260 Кримінального кодексу “Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, участь в них або керівництво ними”.

Як розповів Наход, за даними слідства, у 2018 році Семенченко створив у США компанію Donbass Battalion Corporation для здійснення охоронної діяльності в Афганістані, Сирії та Іраку. Виногродський в ній виконував посередницькі консультаційні послуги.

Сторона обвинувачення стверджує, що Виногродський керував, координував, розробляв плани вчинення протиправних дій членами формування.

Адвокати підозрюваного Віктор Сорокін та Андрій Наход заперечують звинувачення.

Також вони зазначили, що їхній підзахисний є інвалідом війни та має проблеми зі здоров’ям. Захист наголосив на тому, що Виногродський воював за Україну, а тому не міг вчиняти протиправних дій і створювати воєнізовані формування.

Сам Виногродський сказав, що не має стосунку до ПВК, а в іноземній фірмі виступав лише в ролі консультанта до того, як стало зрозуміло, що контрактів не буде. Тоді ж, за словами підозрюваного, він припинив свою діяльність як консультанта.

Взяти на поруки “Гала” висловили бажання Степан Хмара та Микола Коханівський, однак суд їм відмовив.

Додамо, що Виногродський є військовим моряком, в 2014 році пішов до лав добровольчого батальйону “Донбас”, першим комбатом якого був Семен Семенченко, брав участь в операції зі звільнення Іловайська. З квітня 2015 по липень 2016 сам очолював батальйон Національної гвардії “Донбас”. У 2017 році колишніх бійців “Донбасу”, в тому числі і Вингородського, затримували за напад на охоронця одного з приватних сільськогосподарських підприємств. Згодом колишнього комбата відпустили під домашній арешт.

Як інформувала “Новинарня“, 24 березня Служба безпеки України відрапортувала, що викрила та припинила діяльність так званого “не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування”, або ж так званої “приватної військової компанії”. Нею нібито керували колишні учасники бойових дій у складі батальйону “Донбас” Семен Семенченко і Євген Шевченко.
За даними правоохоронців, до складу компанії входило понад 150 осіб, і вона діяла під прикриттям охоронних фірм та громадських організацій.

Підготовка членів так званої “ПВК” відбувалася на тренувальній базі на Київщині. Самі учасники називають її охоронною фірмою DBC (скорочення від Donbass Battalion Corp.), яка зареєстрована в США, а в Україні гуртує ветеранів батальйону “Донбас” для реабілітації.

Фігурантам справи оголосили підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Крім того, за даними СБУ, Семенченко та Шевченко є можливими організаторами контрабандної схеми із ввезення військових запчастин та товарів подвійного призначення з Росії. Згодом вони нібито продавали ці деталі, зокрема клістрони до ЗРК С-300, державним підприємствам за завищеними цінами. У межах розслідування було проведено понад 80 обшуків і вилучено велику кількість зброї.

25 березня Служба безпеки оприлюднила нові докази у справі щодо незаконного постачання військових товарів з Російської Федерації – переписки й розмови Семенченка і Шевченка.

Андрію Рогозі – фігуранту низки кримінальних проваджень і журналістських розслідувань щодо корупційних схем, пов‘язаних з ДК “Укроборонпром” – та Євгенові Шевченку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 333 Кримінального кодексу України.

Читайте також:
Мільйонер із Казахстану і штаб-квартира в Нью-Йорку: агент НАБУ Шевченко розповів деталі створення “ПВК Семенченка”

Семенченко прокоментував “справу ПВК”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна