Мільйонер із Казахстану і штаб-квартира в Нью-Йорку: агент НАБУ Шевченко розповів деталі створення “ПВК Семенченка”

 

“Приватна військова кампанія”, якою керували колишні учасники бойових дій у складі батальйону “Донбас” Семен Семенченко і Євген Шевченко, існувала у форматі охоронної фірми, зареєстрованої в США зі штаб-квартирою у Нью-Йорку. Де-факто табір знаходився у Київській області.

Про це в четвер, 25 березня, пише “Новое время”.

Зазначається, що кілька років тому ветерани батальйону Донбас облаштували місце для тренувань у селі Сувид під Києвом; обгороджена база площею близько гектара керувалася громадською організацією “Внутрішній корпус Донбас”.

Приватна охоронна компанія теж існувала; її назва — DBC (скорочення від Donbass Battalion Corp.). На її фейсбук-сторінці до 2020 року розміщували оголошення про приймання на навчання ветеранів АТО/ООС та “активної молоді”.

“Ми надаємо: навчання і підготовку, оформлення, сертифікацію, оформлення травматичної та вогнепальної зброї, харчування, кар’єрне зростання. За умови знання англійської мови — перспектива отримання контрактів за кордоном”, — обіцяли в DBC.

Під час випробувального терміну виплачувалася стипендія 14 000 грн.

Колишній комбат Донбасу Анатолій Виногродський пояснював, що, оскільки створення приватних військових компаній в Україні не передбачено законом, DBC була зареєстрована в США. Штаб-квартира знаходилася в Нью-Йорку, а офіси (не рахуючи тренувальних баз у Сувиді і Кіровоградській області) — в Іраку, Кенії та Польщі, де були укладені або планувалися контракти.

Виногродський перерахував сфери діяльності підприємства:

  • охорона гумконвоїв, об’єктів інфраструктури, людей;
  • кризовий менеджмент, консалтинг з питань безпеки;
  • розмінування.

“На стажуванні в DBC знаходилося до 200 осіб одноразово; в разі укладення вигідного контракту за кордоном їм обіцяли зарплату до 2000 доларів на місяць”, – пише “Новое время”.

Головна мета проєкту, якщо вірити Виногродському, була соціальною: відвернути учасників АТО від побутових проблем, не допустити посттравматичних розладів психіки, пристосувати до цивільного життя.

Кілька разів під час інтерв’ю ветеран підкреслював, що на базі під Києвом немає бойової зброї. Щоб постріляти, бійці виїжджали до закордонних центрів підготовки. При цьому претенденти на контракт нерідко позували з пістолетами й автоматами, додає видання.

Припущення про те, що справи компанії пішли не дуже, в інтерв’ю “Цензор” 25 березня підтвердив Євген Шевченко.

Він розповів, що Семенченко залучав його до створення охоронної фірми, але, переконавшись, що перспективи укладення реальних зарубіжних контрактів немає, спецагент відмовився інвестувати свої кошти.

Зате їхній спільний знайомий, бізнесмен з Казахстану Сергій Борисенко нібито вклав мільйон доларів. Не менше половини суми було витрачено на навчання персоналу в Польщі.

У 2019 році Борисенко почав вимагати гроші назад, заявивши, що його “кинули”.

“Історія на час затихла, поки приблизно пів року тому він не похвалився одній людині, з якою я знайомий, що він “забашляв” СБУшникам, щоб ті почали кошмарити Семенченка і його оточення, щоб повернути свої гроші”, – розповів Шевченко.

Він запевняє, що не знайомий з фінансовим підґрунтям розбіжностей Семенченка й Борисенка.

“Борисенко давав гроші, а його син, будучи фінансовим директором компанії, контролював, на що вони витрачалися. І Сергій прекрасно знає, що я ніколи не мав відношення до його грошей”, – зазначив агент НАБУ.

За його словами, претензії Борисенка включено до підозри СБУ. Крім того, “нібито є два свідки, які працювали нібито у Семена в компанії, але він з якихось причин їх звільнив, після чого вони дали свідчення в СБУ, що нібито бачили, як Семен закуповує автомати, кулемети, гранати“, – додав Шевченко.

Як інформувала “Новинарня“, 24 березня Служба безпеки України відрапортувала, що викрила та припинила діяльність так званого “не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування”, або ж так званої “приватної військової компанії”. Нею нібито керували колишні учасники бойових дій у складі батальйону “Донбас” Семен Семенченко і Євген Шевченко.
За даними правоохоронців, до складу компанії входило понад 150 осіб, і вона діяла під прикриттям охоронних фірм та громадських організацій.

Підготовка членів так званої “ПВК” відбувалася на тренувальній базі на Київщині. Самі учасники називають її охоронною фірмою DBC (скорочення від Donbass Battalion Corp.), яка зареєстрована в США, а в Україні гуртує ветеранів батальйону “Донбас” для реабілітації.

Фігурантам справи оголосили підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

Крім того, за даними СБУ, Семенченко та Шевченко є можливими організаторами контрабандної схеми із ввезення військових запчастин та товарів подвійного призначення з Росії. Згодом вони нібито продавали ці деталі, зокрема клістрони до ЗРК С-300, державним підприємствам за завищеними цінами. У межах розслідування було проведено понад 80 обшуків і вилучено велику кількість зброї.

25 березня Служба безпеки оприлюднила нові докази у справі щодо незаконного постачання військових товарів з Російської Федерації – переписки й розмови Семенченка і Шевченка.

Андрію Рогозі – фігуранту низки кримінальних проваджень і журналістських розслідувань щодо корупційних схем, пов‘язаних з ДК “Укроборонпром” – та Євгенові Шевченку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 333 Кримінального кодексу України.

Читайте також:
СБУ оприлюднила переписки й розмови Семенченка і Шевченка у справі ПВК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна