Кримські окупанти вирішили, до кого позиватимуться через “водну блокаду” півострова

 

Перший заступник голови підконтрольного Кремлю парламенту Криму Юхим Фікс заявив, що позовні вимоги щодо “водної блокади” півострова будуть пред’явлені трьом громадянам України, які, як вважає російська влада Криму, ухвалювали рішення про перекриття Північно-Кримського каналу.

Про це він заявив у понеділок, 29 березня.

“На цьому етапі позовні вимоги будуть пред’явлені трьом громадянам України. Це Сенченко (Андрій Сенченко – депутат українського парламенту з грудня 2012 по листопад 2014 року, з березня по серпень 2014 року – т.в.о. заступника голови адміністрації президента України), Чубарову (Рефат Чубаров – голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України з 2015 по 2019 рік) і Джемілєву (Мустафа Джемілєв – національний лідер кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України). Поки готуємо так, тому що є підтвердження, їх слова про те, що вони ухвалювали рішення з цих питань”, – сказав Фікс, якого цитує “Крим.Реалії”.

Реакції згаданих громадян України на нові заяви російської влади Криму про наміри судитися через воду, поки немає.

Раніше повідомлялося, що підконтрольна Кремлю влада Криму готується подати проти України позов “через шкоду, заподіяну півострову водною блокадою” після перекриття Північно-Кримського каналу.
Про це, зокрема, заявив голова російського парламенту Криму Володимир Константинов. За його словами, перш ніж звертатися до міжнародних інстанцій підуть позови в російські суди. У Мінреінтеграції України назвали “смішною” загрозу влади Криму судитися за воду.

Читайте також:
Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Дослідники показали з космосу, як обміліли водосховища Криму протягом року

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води в Криму тепер поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020-2021 роках ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима 2020 року призвели до посухи. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки й обмеження подачі води.

1 березня 2021 року окупаційна влада в Криму закликала курортні міста економити воду для туристів.

18 березня було оголошено про запуск Бештерек-Зуйського водоводу, який постачатиме воду жителям Сімферополя –  22 тис. кубометрів на добу.

Президент РФ Володимир Путін ще у 2020 році висловлював думку, що запаси прісної води є під Азовським морем, у прилеглих до Криму акваторіях.
Однак науковці висловили думку, що гіпотетичних запасів води під Азовом недостатньо для постачання Криму. Ці джерела геологи знаходили ще за радянських часів, за п’ять кілометрів від берега, але запаси були незначні – “вистачило б лише на кілька людей”.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

“Жодної води в Крим”: Україна добудує дамбу на 107-му кілометрі Північно-Кримського каналу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна