Візит президента братньої Литви: фінальне підсумкове відео і відкритий пам’ятник князю-воїну

 

На завершення візиту президента Литви Гітанаса Науседи до Києва пресслужба литовського лідера підготувала відеоролик, у якому зафіксовано моменти перебування пана Науседи в столиці України.

У сюжеті можна побачити епізоди урочистого прийняття президента Литви, його виступу в Верховній Раді українською мовою, різних заходів у рамках візиту, а також зустрічей з українськими військовими, зокрема з пораненими у шпиталі.

Відео:

Як стало відомо “Новинарні“, в рамках візиту Гітанас Науседа також відвідав Києво-Печерську лавру, де взяв участь у відкритті в дзвіниці експозиції зі статуєю Костянтина Острозького. Ця статуя вже готова й буде частиною відновленого надгробного пам’ятника князя-воїна в Успенському соборі.

Через карантинні обмеження керівництво Києво-Печерського заповідника вирішило не проводити урочисту презентацію експозиції з Острозьким, але після візиту президента Науседи 19 березня вона буде відкритою для відвідувачів.

Варто зазначити, що про відновлення надгробка князеві Костянтину Острозькому в Успенському соборі, зруйнованому 1941 року, ішлося на переговорах Гітанаса Науседи з президентом Володимиром Зеленським 18 березня. Вони говорили про це в контексті “співпраці для захисту культурної спадщини та спільної історичної пам’яті”.

“Нещодавно ми відзначали 560 років від дня народження видатного українця, славетного князя Великого Князівства Литовського Костянтина Острозького. Він був похований в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Однак у 41-му році разом із собором був зруйнований і його надгробний монумент. Наші держави домовились зробити все необхідне для завершення цього проєкту і відновлення монумента”, – сказав Зеленський.

Він додав, що дуже хотів би, щоб надгробок відновили до 30-річчя Незалежності України.

Про князя Острозького та відновлення надгробного пам’ятника йому
читайте в лонгріді “Новинарні“:

Князь Костянтин Острозький: бив МСК, коли це ще не було мейнстрімом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна