“Я прибув до вашої країни зі звісткою дружби”: президент Литви Науседа виступив у Раді українською

доповнено

Президент Литви Гітанас Науседа, який перебуває в Україні з офіційним візитом, відвідав засідання Верховної Ради і заявив, що його країна неухильно підтримує боротьбу нашої держави з російською агресією та підтримує міжнародну “Кримську платформу”.

Про це литовський лідер сказав у п’ятницю, 19 березня, під час виступу в українському парламенті. При цьому він виступав українською мовою.

“Шановний голово Верховної Ради, шановні депутати, дорогі брати і сестри українці! Я прибув до вашої країни зі звісткою дружби і співпраці. Звертаюся до вас давньою та достойною мовою, яку було довго переслідувано і знищувано, проте не знищено. Сподіваюся, що слова, які я сьогодні скажу, допоможуть нам прокласти шляхи до спільного майбутнього. Ми завжди зможемо спиратися на своє спільне минуле”, – зазначив президент Литви.

За його словами, “30 років тому, коли Литва боронила свою свободу, під час кривавих січневих подій, українські добровольці поспішали на допомогу пліч-о-пліч із героями нашої свободи”.

“І ми, литовці, щоразу були поруч, коли народ України ставав на захист своєї гідності. Багато століть до того ми були  пору один одного і навіть мали спільну державу. Ми торгували, вели культурний обмін і чинили опір спільному ворогові. Наші народи разом захищали дорогі для європейської цивілізації вартості – пошану до верховенства права, свободу людини і демократію. Литовсько-українську спільність проявлено в спільних героях”, – наголосив Науседа.

“Невипадково саме тут, у Києві, спочив переможець битви під Оршею Костянтин Острозький, а в Острозі – герой Хотина Ян Кароль Ходкевич. І хоча минуло сім років від початку військової агресії, яка зруйнувала міжнародний лад і злагоду в Європі, ми, литовці, далі твердо кажемо – “Крим – це Україна”. Ми суворо засуджуємо незаконні дії Росії, виступаємо за суверенітет та територіальну цілісність України та вітаємо ініціативу Києва зі створення міжнародної “Кримської платформи”, – сказав Гітанас Науседа.

Він зазначив, що Литва бачить зусилля України у прямуванні до політичного розв’язання конфлікту на Донбасі.

“Ми недвозначно закликаємо Росію та нею підсилені угруповання невідкладно виконати вимоги Мінських угод”, – наголосив литовський лідер і додав, що санкції проти РФ мусять діяти доти, доки вона не залишить окуповані території України.

Науседа переконаний, що міцній Україні місце в міцній Європі.

“Тішимося за цивілізаційний вибір України прямувати до Європейської та Євроатлантичної інтеграції, як затверджено в Конституції держави. Литва завжди підтримувала вас на шляху ЄС та НАТО. Ми, як ніхто інший, знаємо, які важкі випробування на вас очікують, і готові поділитися досвідом”, – сказав він.

Нагадаємо, литовський лідер Гітанас Науседа 18-19 березня перебуває з офіційним візитом в Україні.

Читайте також:
Литва офіційно зобов’язалася підтримувати вступ України до ЄС

Князь Костянтин Острозький: бив МСК, коли це ще не було мейнстрімом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна