Рада не скасувала переведення годинників

 

Верховна Рада відправила на доопрацювання до другого читання законопроєкт, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки.

В другому читанні в п’ятницю, 19 березня, законопроєкт 4201 підтримали лише 212 нардепів з 226 необхідних.

Документ, зокрема, передбачав скасування сезонного переведення годинників, яке двічі на рік відбувається в Україні.

Так в Україні назавжди встановився б другий годинний поясу в національній шкалі координованого часу України UTC (UA)+2. Так званий “зимовий час”.

Наступне переведення годинників на літній час (на одну годину вперед) повинне відбутися 28 березня.

Читайте також:
Про закони астрономії й України: не поспішаймо поперед Європи з відмовою від сезонних переведень годинників

Як інформувала “Новинарня“, 3 березня Рада схвалила відмову від переведення годинників у першому читанні.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року до Ради внесли законопроєкт №4201, що передбачає встановлення й закріплення на території України єдиного київського часу та відмову від подальшого сезонного переведення стрілок годинників.
У лютому 2021-го парламентський комітет з питань економічного розвитку рекомендував Раді прийняти за основу законопроект “Про обчислення часу в Україні”.
Європейський парламент та Рада Міністрів ЄС проголосували за припинення використання літнього та літнього часу в Євросоюзі у 2021 році. Раніше Євросоюз відтерміновував таке рішення.

Наразі в Україні перехід на літній і зимовий час відбувається згідно із постановою Кабінету міністрів №509 “Про порядок обчислення часу на території України” від 13 травня 1996 року. Датою переходу на літній час, зокрема, є остання неділя березня.
Таким чином, наступне переведення часу має відбутися в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. Цієї ночі о 3:00 стрілки годинника слід перемістити на одну годину вперед. Вставати недільного ранку доведеться раніше.

Читайте також:
Рада може скасувати переведення годинників в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна