Кравчук пояснив, чому хоче приєднання США до “нормандського формату”

 

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук заявив, що підтримує ідею розширення “нормандського формату” за рахунок США.
Він вважає, що присутність у переговорах такого учасника, як США, “зміцнить хребет” переговорів.

Про це він розповів у інтерв’ю “Радіо Свобода” в середу, 17 березня.

Я не хочу ображати Європу, але Росія Європу не слухає. Вона купила вже багатьох, зокрема колишніх канцлерів… Росія купує Європу. І я думаю, що наявність в даному разі США у форматі (нормандському – Н.) зміцнить хребет цієї організації і Росія відчує, що там знаходиться одна з найсильніших, наймогутніших країн світу і що з нею потрібно рахуватися”, – сказав Кравчук.

Він також зазначив, що для розширення переговорного процесу потрібна згода усіх його учасників, проте, за словами Кравчука, Росія не має підстав відмовити США в участі останньої у переговорах.

“Треба аргумент. В чому претензії до США? Росія може бути, а Сполучені Штати не можуть? Головне, щоб це питання поставили в порядок денний і почали обговорювати. Я за те, щоб США були присутні“, – сказав Кравчук.

Він нагадав, що на самому початку представник США брав участь у переговорах щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, проте згодом США відсторонили від переговорного процесу.

“До речі, як ви знаєте історію, перша зустріч була не в Мінську, а в Швейцарії. Був женевський формат. У женевському форматі був присутній держсекретар Сполучених Штатів Америки. Але потім Путін зумів обвести навколо пальця і Порошенка та інших, і вони доводили тим же Сполученим Штатам Америки, що ми це можемо зробити без вас. Це була величезна помилка. А, якщо починалося за участю США, то можна і продовжити”, – сказав Кравчук.

Читайте також:
Присутність США в “нормандському форматі” може його посилити, – Кравчук

Нагадаємо, 9 березня президент Володимир Зеленський заявив, що готовий зустрітися з кожним із трьох інших лідерів “нормандської четвірки” (Росія, Німеччина, Франція), якщо загальний саміт з врегулювання конфлікту на Донбасі не відбудеться.

Лідери країн “нормандської четвірки” – президенти України, Франції, РФ Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлерка Німеччини Ангела Меркель – востаннє зустрічалися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року та досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Із них частково виконаний тільки пункт про обмін полоненими.

Читайте також:
“Якщо гора не йде до Магомета”: Зеленський зустрінеться з кожним лідером окремо, якщо “нормандський саміт” не відбудеться

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна