СБУ провела обшуки в Раді, РНБО та Кабміні в справі Харківських угод

 

Служба безпеки України звітує, що провела обшуки у структурах, які були залучені до підготовки та ратифікації Харківських угод.

Про це пресцентр СБУ повідомив у вівторок, 16 березня.

Зазначається, що слідчі провели обшуки в адміністративних будівлях органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації так званих “Харківських угод” з метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Серед іншого, обшуки проводилися у: Верховній Раді, зокрема її комітетах, головному науково-експертному управлінні ВРУ, Раді національної безпеки і оборони України, Міністерстві закордонних справ, Кабінеті міністрів (спільно з Державним бюро розслідувань).

Під час вказаних слідчих дій, за словами спецслужби, відшукано документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави до підписання та прийняття вказаних документів усвідомлювало їх наслідки.

Зокрема, щодо збільшення кількості особового складу військових формувань та спеціальних служб Російської Федерації, які в подальшому брали участь в анексії Криму та завдання шкоди економічним інтересам.

Нагадаємо, 11 березня Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення, згідно з яким СБУ перевірятиме мотивацію депутатів, які голосували за так звані Харківські угоди, згідно з якими Росія розмістила свій флот у Криму.
Секретар СНБО Олексій Данілов зазначив, що у списку на перевірку є і чинні нардепи, і олігархи, і “перелік осіб, який для дуже цікавий”.

12 березня Служба безпеки України розпочала досудове розслідування підписання та ратифікації Верховною Радою у 2010 році угоди щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Як відомо, в 2010 році Україна за президентства Віктора Януковича ратифікувала Харківські угоди, що продовжили російську військову присутність у Криму до 2042 року.
Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту було збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Низка українських і західних експертів відзначали, що це також в подальшому допомогло Росії анексувати український півострів у 2014 році.

В офісі генпрокурора України в січні 2021 року заявили, що Януковичу повідомили про підозру в державній зраді через підписання ним Харківських угод із Росією, що, як вважають у відомстві, дозволили збільшити чисельність російських військових на півострові.
Водночас захист експрезидента-втікача стверджує, що “кожен крок” Віктора Януковича при підписанні цих угод відбувався “в рамках законів і в інтересах України”.

Читайте також:
Росія почала посилювати свої військові угруповання в Криму після Харківських угод, – розвідка

Харківські угоди, за які взялася РНБО, писав чинний заступник секретаря Радбезу Демченко, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна