Харківські угоди, за які взялася РНБО, писав чинний заступник секретаря Радбезу Демченко, – ЗМІ

 

До створення харківських угод, за причетних до ратифікації яких взялися в Службі безпеки та Раді нацбезпеки та оборони, причетний чинний заступник секретаря Радбезу Руслан Демченко.

На це увечері в четвер, 11 березня, звернув увагу журналіст, головред “Європейської правди” Сергій Сидоренко.

“Секретар РНБО Олексій Данілов шукає, як же “з’явилися” Харківські угоди, і хоче покарати тих, хто за них голосував у ВР. То для пана Данілова є проста порада: озирніться! Ось же він, поруч з вами – той, хто писав ці угоди! Це ваш перший заступник, непотоплюваний Руслан Михайлович Демченко”, – пише журналіст.

Сидоренко нагадує, що в 2010 році Демченко відповідав за російський напрямок в МЗС у ранзі заступника міністра. Згодом його підвищили до “першого зама”. Він зберіг на цій посаді кураторство над напрямком РФ.

“Він був головним ідеологом інформдіяльності МЗС часів Януковича та ключовим борцем з тими дипломатами, хто підтримав Революцію гідності”, – додав журналіст.

Також, зі слів Сидоренка, взяв на посаду Демченка і президент Петро Порошенко.

“… Порушивши, до речі, закон про люстрацію. Мотивом для збереження Демченка на Банковій тоді називали те, що він “вміє домовлятися з росіянами”. Але ще більш дивним стало те, що цей цінний кадр лишився “в обоймі” і після відставки Порошенка. У адміністрації Зеленського він (принаймні на початку) так само продовжив “домовлятися з росіянами”, та спробував курувати “мінський” напрямок, тобто перемовини щодо Донбасу. Але зрештою його звідти посунули, Зеленський звільнив його з посади свого радника і призначив на посаду першого заступника секретаря РНБО”, – пише Сидоренко.

“Що відбувається? Я не знаю. Може, в РНБО думають за принципом “щоби ловити бандитів, треба мислити як бандит”. Може – просто не думають. Але наразі купую попкорн і чекаю, щоби Радбез пішов далі та виступив за розслідування голосування не лише за Харківські угоди, а й за рішення уряду відмовитися від Угоди про асоціацію у листопаді 2013 році. Бо там наш герой також не лишився в стороні”, – резюмував журналіст.

Як інформувала “Новинарня“, Рада національної безпеки і оборони на засіданні 11 березня доручила перевірити, чи було державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами у 2010 році “Харківських угод”.
Голосування відбувалося 27 квітня 2010 року. Це 6 сесія 6 скликання.
“Тут дуже багато цікавих персонажів, які на сьогоднішній день продовжують знаходитись в українській політиці”, – заявив секретар РНБО Олексій Данілов, додавши, що у списку є чинні депутати та олігархи.

Довідково:
У 2010 році Україна за президентства Віктора Януковича ратифікувала Харківські угоди, які продовжили російську військову присутність у Криму до 2042 року.
Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Низка українських і західних експертів відзначали, що це також в подальшому допомогло Росії анексувати український півострів у 2014 році.

В офісі генпрокурора України в січні 2021 року заявили, що Януковичу повідомили про підозру в державній зраді через підписання ним Харківських угод із Росією, які, як вважають у відомстві, дозволили збільшити чисельність російських військових на півострові.
Захист експрезидента стверджує, що “кожен крок” Віктора Януковича при підписанні цих угод відбувався “в рамках законів і в інтересах України”.

Читайте також:
Росія почала посилювати свої військові угруповання в Криму після Харківських угод, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна