Росія почала посилювати свої військові угруповання в Криму після Харківських угод, – розвідка

 

Росія почала активно завозити модернізовану техніку на територію Криму, посилюючи свої військові угруповання, після підписання з Україною Харківських угод у квітні 2010 року.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький, передає “Крим.Реалії”.

За словами Скібіцького, російське військове керівництво завозило на територію Криму також відремонтовану техніку переважно приховано.

“Постійна присутність російського військового угруповання на території Криму – це Чорноморський флот і все, що було пов’язано з його діяльністю, саме це було загрозою. Тому що в будь-який момент це угруповання могло почати більш широкомасштабні дії проти нашої держави”, – сказав він.

Зі слів військових експертів, саме в 2010 році за президентства Віктора Януковича в Україні переписали військову доктрину, згідно з якою “Росія вже не загрожує Україні”. Тоді і почалися “руйнівні процеси для ЗСУ”. У цьому переконаний колишній перший заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ генерал-майор Віктор Назаров.

“З боку адміністрації президента, люди, з якими спілкувалися, там була однозначна установка: “Росія не може розглядатися нами як ворог”. І процеси пішли, скажімо, реально руйнівні для ЗСУ. По-перше, було дуже обмежене фінансування. Ті кошти, які виділялися, не дозволяли забезпечити боєздатність і боєготовність ЗСУ”, – розповів Назаров.

Довідково:
У 2010 році Україна за президентства Віктора Януковича ратифікувала Харківські угоди, які продовжили російську військову присутність у Криму до 2042 року.
Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Низка українських і західних експертів відзначали, що це також в подальшому допомогло Росії анексувати український півострів у 2014 році.

В офісі генпрокурора України в січні 2021 року заявили, що Януковичу повідомили про підозру в державній зраді через підписання ним Харківських угод із Росією, які, як вважають у відомстві, дозволили збільшити чисельність російських військових на півострові.
Захист експрезидента стверджує, що “кожен крок” Віктора Януковича при підписанні цих угод відбувався “в рамках законів і в інтересах України”.

Читайте також:
Сім років окупації: МЗС назвало кількість російських військових в Криму. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна