СБУ починає перевірку голосування 236 нардепів, які ратифікували Харківські угоди, – рішення Радбезу

 

Рада національної безпеки і оборони доручила перевірити, чи було державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами у 2010 році “Харківських угод”.

Про це сказав на брифінгу в четвер, 11 березня, секретар Радбезу Олексій Данілов за результатами засідання РНБО.

“В 2008 році РНБО було прийнято рішення… на протязі двох місяців Кабінет міністрів мав запропонувати законопроєкт, який урегульовував питання виходу Чорноморського флоту РФ в 2017 році. На жаль, цей законопроєкт не був з невідомих нам причин, розроблений і ми вважаємо, що це була перша цеглина, яка була далі почала руйнувати всю систему нашої безпеки і привела до того, що в 2010 році з’явилися так звані Харківські угоди, які в безпрецедентно короткий проміжок часу (через 4 дні після підписання їх у Харкові) були ратифіковані депутатами Верховної Ради”, – сказав Данілов на брифінгу.

Він підкреслив, що наразі є окреме доручення для СБУ з’ясувати, “в який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання”.

“І якщо СБУ буде вважати за необхідне, вона має порушити (провадження – Н.) по 111 статті ККУ “Державна зрада” до цих осіб”, – наголосив секретар Радбезу.

Данілов також нагадав, що згадане ним голосування відбувалося 27 квітня 2010 року. Це 6 сесія 6 скликання.

“Тут дуже багато цікавих персонажів, які на сьогоднішній день продовжують знаходитись в українській політиці”, – заявив секретар РНБО, додавши, що у списку є чинні депутати та олігархи.

Серед підписантів:

  • у повному складі “Партія регіонів” (160 “за” та один відсутній”),
  • “Блок Юлії Тимошенко” (9 “за”),
  • “Наша Україна – Народна Самооборона” (7 “за”),
  • “Комуністична партія” у повному складі (27 “за”),
  • “Блок Литвина” у повному складі (20 “за”),
  • 13 позафракційних.

Серед тих, хто підтримав – олігарх Ринат Ахметов, Сергій Ківалов, Вадим Столар, чинний глава партії “За майбутнє” Ігор Палиця та інші.

Данілов під час брифінгу окремо згадав про Володимира Литвина.

“… Дехто з них пропонує себе на посаду, як пан Литвин, ректора держуніверситету імені Тараса Шевченка. Я перепрошую, але мені було б соромно дивитися в очі тим людям, студентам, при цьому голосувати за ті ганебні речі, які привели до окупації Криму та великих проблем на території Донецької та Луганської областей”, – підкреслив на брифінгу Данілов.

Довідково:
У 2010 році Україна за президентства Віктора Януковича ратифікувала Харківські угоди, які продовжили російську військову присутність у Криму до 2042 року.
Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Угода фактично не надавала жодного зниження ціни на природний газ. Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Росією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США.

Низка українських і західних експертів відзначали, що це також в подальшому допомогло Росії анексувати український півострів у 2014 році.

В офісі генпрокурора України в січні 2021 року заявили, що Януковичу повідомили про підозру в державній зраді через підписання ним Харківських угод із Росією, які, як вважають у відомстві, дозволили збільшити чисельність російських військових на півострові.
Захист експрезидента стверджує, що “кожен крок” Віктора Януковича при підписанні цих угод відбувався “в рамках законів і в інтересах України”.

Читайте також:
Росія почала посилювати свої військові угруповання в Криму після Харківських угод, – розвідка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна