Харківські угоди: СБУ розпочала розслідування за фактом держзради

 

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування підписання та ратифікації Верховною Радою у 2010 році угоди щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Як інформує пресцентр СБУ в п’ятницю, 12 березня, провадження відкрили за фактом можливої державної зради.

“Головне слідче управління Служби безпеки України розпочало досудове розслідування за фактом вчинення державної зради у період з 2008 по 2010 роки. Кримінальне провадження відкрито щодо службових осіб органів державної влади”, – йдеться в повідомленні.

Слідчі досліджують, зокрема, обставини підготовки та підписання 21 квітня 2010 року “Угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року”, дотримання регламенту та процедур під час її затвердження депутатами Верховної Ради.

Вчора, 11 березня, Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення, згідно з яким СБУ перевірятиме мотивацію депутатів, які голосували за так звані Харківські угоди, згідно з якими Росія розмістила свій флот у Криму.

Секретар СНБО Олексій Данілов зазначив, що у списку на перевірку є і чинні нардепи, і олігархи, і “перелік осіб, який для дуже цікавий”.

Як відомо, в 2010 році Україна за президентства Віктора Януковича ратифікувала Харківські угоди, що продовжили російську військову присутність у Криму до 2042 року.
Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту було збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Низка українських і західних експертів відзначали, що це також в подальшому допомогло Росії анексувати український півострів у 2014 році.

В офісі генпрокурора України в січні 2021 року заявили, що Януковичу повідомили про підозру в державній зраді через підписання ним Харківських угод із Росією, що, як вважають у відомстві, дозволили збільшити чисельність російських військових на півострові.
Водночас захист експрезидента-втікача стверджує, що “кожен крок” Віктора Януковича при підписанні цих угод відбувався “в рамках законів і в інтересах України”.

Читайте також:
Росія почала посилювати свої військові угруповання в Криму після Харківських угод, – розвідка

Харківські угоди, за які взялася РНБО, писав чинний заступник секретаря Радбезу Демченко, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна