Італія, Франція та Німеччина призупинили використання вакцини AstraZeneca

 

Італійське агентство з медикаментів Aifa ввело тимчасову заборону на використання вакцини AstraZeneca на всій території країни. Раніше такі же рішення ухвалили інші країни ЄС – Німеччина, Данія та Франція.

Про це в понеділок, 15 березня, інформує “Європейська правда”.

В Італії такий запобіжний захід введено до прийняття завершення розслідування Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) про ризики створення тромбів внаслідок вакцинації.

Напередодні регіональний уряд П’ємонту припинив використання партії вакцини AstraZeneca через смерть після вакцинації 57-річного вчителя музики Сандро Тогнатті. Було вилучено 393,6 тисяч ампул AstraZeneca.

В італійському уряді спочатку заявляли, що зв’язок між смертю та вакцинацією не є доведеним і що AstraZeneca продовжуватиме використовуватися. Втім, цей випадок став потужним ударом по іміджу цієї вакцини, ставши перешкодою для урядової кампанії щодо популяризації щеплення.

Раніше сьогодні Німеччина тимчасово зупинила використання вакцини AstraZeneca за рекомендацією Інституту Пауля Ерліха.

Експерти Інституту дійшли висновку, що у зв’язку з повідомленнями про розвиток тромбів у деяких людей після вакцинації необхідні додаткові дослідження.

Минулого тижня аналогічне рішення було прийнято Данією – через те, що у деяких пацієнтів невдовзі після вакцинації розвинулися тромби.

Згодом таку же заборону – проте лише на один день – ввела і Франція.

Натомість Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що вакцину AstraZeneca проти коронавірусу можна продовжувати використовувати і під час розслідування, та що кількість випадків тромбоемболічних ситуацій серед вакцинованих людей не більша, ніж серед населення загалом.

Нагадаємо, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого 2021 року.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

Читайте також:
ВООЗ дозволила екстрене застосування вакцини Johnson & Johnson

Глава МОЗ Словаччини подав у відставку на тлі урядової кризи через Sputnik V

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна