Глава МОЗ Словаччини подав у відставку на тлі урядової кризи через Sputnik V

 

Міністр охорони здоров’я Словаччини Марек Крайчі подав у відставку на тлі урядової кризи у країні.

Про це в п’ятницю, 12 березня, інформує Deutsche Welle.

Криза виникла як наслідок дій прем’єр-міністра Ігоря Матовича. Він без узгодження з партнерами по правлячій коаліції уклав договір із Росією про постачання вакцини від коронавірусу “Спутник V”.

“На жаль, два молодші партнери по правлячій коаліції умовою збереження у складі уряду назвали мою відставку. Я не хочу, щоби це стало причиною для розвалу уряду, тому я залишаю посаду”, – заявив Крайчі.

Прем’єр Матович подякував главі МОЗ за роботу, назвавши його відставку “найбільш абсурдною в історії”.

Раніше президентка Словаччини Зузана Чапутова і партнери Матовича по коаліції розкритикували прем’єра за те, що він домовився про постачання двох мільйонів доз вакцини з Москвою всупереч волі уряду країни, яка входить до Євросоюзу і НАТО, а також ще до реєстрації препарату в ЄС.

Дії прем’єра Матовича розкритикували колеги . Зокрема міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок назвав вакцину “Спутник V” “інструментом гібридної війни”.

Міністр економіки країни Ріхард Сулік, який очолює другу за кількістю депутатів коаліційну партію “Свобода і солідарність” (SaS), заявив, що уряд не може далі працювати в нинішньому форматі й потребує реорганізації. Він перконаний, що прем’єр Матович перетнув усі “червоні лінії”.

Нагадаємо, 3 березня дві невеликі партії словацького парламенту заявили про можливий вихід із коаліції через закупівлю урядом двох мільйонів доз російської вакцини “Спутник V”.

На тлі кризи партнери по коаліції зажадали перестановок в уряді.

Голову МОЗ країни Марека Крайчі й раніше звинувачували у невдачах під час боротьби з епідемією коронавірусу у Словаччині. Критика ще більше посилилася після того, як Крайчі разом із прем’єром Матовичем особисто зустріли в аеропорту партію російської вакцини.

Читайте також:
“Закарпаття в обмін на російську вакцину”: Словаччина попросила вибачення в України за жарт прем’єра Матовича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна