“Відраза і розчарування”: уряд Словаччини на межі розпаду через купівлю Sputnik V

 

У Словаччині дві невеликі партії парламенту заявили про можливий вихід із коаліції через закупівлю урядом двох мільйонів доз російської вакцини “Спутник V”.

Про це в середу, 3 березня, інформує сайт Euractiv.

Голова партії Za Ludí (“За народ”) Вероніка Ремішова публічно висловила свою незгоду з присутністю прем’єр-міністра Ігоря Матовича в аеропорту і пресконференцією з приводу доставки російських вакцин.

“Не тільки я, але і деякі члени нашої партії відчувають відразу і розчарування“, – сказала Ремішова, додавши, що це “абсолютно недоречно і негідно”.

За її словами, партії “необхідно обговорити ситуацію в коаліції та ухвалити принципове рішення”, піти чи залишитися в уряді.

Ремішова неодноразово звинувачувала Матовича в поганому управлінні в ситуації з пандемією і відкрито вимагала відставки міністра охорони здоров’я Марека Крайчі. У Словаччині за останні тижні зафіксовано найвищий у світі рівень смертей від коронавірусу на душу населення.

Міністр економіки і голова “Партії свободи і солідарності” (SaS) Ріхард Сулік також розкритикував закупівлю російських вакцин і не виключив можливості виходу з коаліції.

“Всі можливості прямо зараз на столі”, – заявив урядовець.

Якщо партії SaS та “За народ” вийдуть з коаліції, уряд Матовича втратить більшість у словацькому парламенті, що, ймовірно, призведе до дострокових виборів.

Прем’єр відкинув критику, заявивши, що не вважає рішення зустріти російську вакцину проблемою.

“Я зробив це, тому що відчував так, і я не думаю, що перейшов межу”, – сказав Матович, додавши, що у партій немає причин виходити з коаліції.

1 березня уряд Словаччини підтвердив закупівлю двох мільйонів доз російської вакцини від коронавірусу “Спутник V”. До цього серед країн-членів ЄС “Спутник V” використовувала тільки Угорщина, яка також купує і вакцину китайського виробництва.

Читайте також:
Не будьте наївними щодо російських і китайських вакцин, – Туск

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна