Дезінформація в Україні зриває COVID-вакцинацію, – New York Times

 

Спочатку Україна стала заручницею геополітики розподілення вакцин від COVID-19. Через протистояння Росії й Заходу було важко отримати дози. Тепер, коли вони є, Україна зіштовхнулася з новим викликом: знайти людей, які хочуть вакцинуватися.

Про це в четвер, 11 березня, пише New York Times.

“Україна настільки погрузла в дезінформації про COVID-19, що рівень нерішучості у вакцинації тут один з найгірших у Європі. Робити щеплення не хочуть навіть лікарі й медсестри. Це призвело до повільного запуску програми вакцинації в Україні. Наразі лише трохи більше 23 тисяч людей в країні з 42-мільйонним населенням отримали свої дози”, – пише закордонне ЗМІ, яке цитує УНІАН.

Українські журналісти пишуть про випадки, коли в лікарнях відкриті флакони з вакциною просто викидали у смітник, тому що не знайшлося лікарів й медсестер, які б хотіли прийняти ці дози. Програма розвитку ООН і ЮНІСЕФ опублікували дослідження, в якому йдеться про те, що Україна страждає від “інформаційної епідемії”. Оскільки соціальні мережі тут “переповнені фальшивими твердженнями” про хворобу й вакцинацію.

Частково вина лежить на напруженій внутрішній політиці в Україні. Опоненти президента Володимира Зеленського розширили свою критику, націлену проти нього, на дві вакцини, про які його адміністрація домовилася. Одна з них – це препарат, розроблений Оксфордським університетом і компанією AstraZeneca, а інша – китайська вакцина від компанії Sinovac.

New York Times зауважує, що клінічні випробувань цих препаратів показали, що вони безпечні й ефективні.

Колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка тепер очолює одну з опозиційних партій, подала в парламент законопроєкт, який відверто критикує адміністрацію Зеленського. Також документ пропонує уряду виплачувати компенсації за будь-які побічні дії й “захистити кожного українця від негативних наслідків” від двох вакцин.

Колишній президент Петро Порошенко сказав, що українські медики відмовляються робити щеплення через переконання, що вакцини поганої якості. Він використав нецензурну лексику, щоб описати препарати під час промови в парламенті.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов в інтерв’ю сказав, що політичне протистояння підриває впевненість у вакцинації.

“Політики роблять внесок в те, що люди недовіряють вакцинам”, – сказав він.

Приблизно третина лікарів і медсестер в Україні вже були заражені й перехворіли на COVID-19. Решта ж діляться на тих, хто хоче зробити щеплення і хто не має наміру приймати будь-яку з доступних вакцин. Степанов сказав, що поширене негативне ставлення стало результатом “великої кількості фальшивих новин, які поширили учасники руху проти вакцин”.

Як повідомляла “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини.
Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

До “груп ризику”, які потребують першочергової вакцинації, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

У районі проведення операції Об’єднаних сил вакцинація від COVID-19 стартувала 25 лютого. Приблизно по 7 тисяч доз “ковішилду” надійшли у військові госпіталі Луганщини та Донеччини.

Вакцинація проводиться у два етапи. Другу дозу вакцини пацієнти мають отримати через 4-12 тижнів після першої.

Читайте також:
На вакцинацію від коронавірусу записалися вже понад 127 тис. громадян України, – Степанов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна