Конституційний Суд вирішує, чи можна притягти президента України до відповідальності

 

Велика палата Конституційного Суду почала розгляд подання Верховного Суду щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 105 Конституції, у якій йдеться, що президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

Про це в четвер, 4 березня, повідомляє “Укрінформ”.

Суддею-доповідачем у даній справі виступає Ірина Завгородня.

За словами судді-доповідача, ВС звернувся з проханням розтлумачити вказану норму Конституції, оскільки у суді на розгляді перебувають справи, пов’язані з притягненням президента до відповідальності за вчинення адмінправопорушень.

Автор подання зазначає, що визначення недоторканості глави держави міститься в рішенні КС від 2003 року, за яким президент не може притягуватися до кримінальної відповідальності під час перебування на посаді. А його відсторонення з посади можливе лише внаслідок процедури імпічменту.

Водночас питання притягнення до адміністративної відповідальності у згаданому рішенні КСУ не розкрите.

ВС вказує, що національні суди неоднаково розцінюють можливість притягнення президента до адмінвідповідальності.

Після доповіді Завгородньої КС перейшов до закритої частини розгляду справи для ухвалення рішення.

Нагадаємо, 3 червня 2020 року пресслужба офісу президента поширила фото, де Володимир Зеленський відвідав кав’ярню в Хмельницькому.

При цьому уряд дозволив закладам громадського харчування приймати відвідувачів у приміщеннях лише з 5 червня.

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляв, що ресторани й кафе з відвідувачами в залах працюватимуть не раніше 10 червня.

10 червня стало відомо, що правоохоронці склали адміністративний протокол на Зеленського у зв’язку з порушенням карантину через відвідування кафе в Хмельницькому.

19 червня 2020 року Хмельницький міськрайонний призупинив адміністративне провадження щодо порушення карантинних вимог президентом.

Читайте також:
У КСУ виникли чвари між суддями через крісло Тупицького

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.