У КСУ виникли чвари між суддями через крісло Тупицького

 

У четвер, 4 березня, під час розгляду справи за поданням Уповноваженого Верховної Ради щодо конституційності закону “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” заступник голови Конституційного Cуду Сергій Головатий зайняв місце відстороненого голови Олександра Тупицького.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Через це між Головатим і суддею Олександром Литвиновим відбулася перепалка.

“Сергію Петровичу, у нас що змінилася схема розсадки в залі?” – спитав Литвинов.

“Я залишу це питання без відповіді”, – сказав Головатий.

“Займіть тоді своє місце”, – продовжував Литвинов, на що Головатий не відповів.

“Сергію Петровичу, я прошу зайняти своє місце. У нас не було спеціального пленарного засідання, на якому би вас було призначено головою Конституційного Суду України”, – наполягав Литвинов, проте Головатий йому не відповів і продовжував вести засідання на місці Тупицького.

Нагадаємо, 29 грудня 2020 року президент підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

Таке рішення начебто обґрунтоване 154 статтею Кримінально-процесуального кодексу про відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині. Там є пункт, який дозволяє президенту за клопотанням прокурорів відсторонювати тих осіб, яких він призначає за Конституцією.

Водночас у КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним Судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

Клопотання про відсторонення Тупицького офіс генпрокурора відправив президентові напередодні, 28 грудня.

За словами представника президента України в КСУ Федора Веніславського,  на переконання фахівців у галузі конституційного права, “ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків”.

Раніше голові КСУ Олександрові Тупицькому повідомили про підозру у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка.

Читайте також:
НАЗК направило до суду протоколи щодо Тупицького через ділянку в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна