11 казарм, спортзал, інтернет: ШирЛан готується приймати на злагодження 57 омпбр

 

235-ий міжвидовий центр підготовки військових частин та підрозділів “Широкий лан” у Миколаївській області готовий до прийому військовослужбовців 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені Костя Гордієнка.

Вперше військове містечко, що збудоване за стандартами НАТО, прийме бійців для навчання та набуття бойового досвіду, повідомили в пресцентрі оперативного командування “Південь”.

“Це містечко створене за новими підходами, у ньому цілком автономна інфраструктура та враховано іноземний досвід, зокрема держав-членів НАТО. Тож нині надсучасна база для проживання п’яти тисяч військовослужбовців з 11 казармами, одна з яких для жінок, чекає на армійців”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в їдальні одночасно можуть споживати смачну їжу понад 2500 осіб. Крім того, на території табору розташований буфет з широковживаними продовольчими та промисловими товарами.

Фото: пресцентр ОК Південь

Також військовослужбовці зможуть проводити заняття на стройовому плацу, вдосталь займатися фізичною підготовкою на двох мініфутбольних полях, брати участь у змаганнях на майданчиках для волейболу та розім’яти м’язи на майданчику для силових тренажерів.

Окрім того, перебуваючи в табірному містечку, особовий склад матиме вільний доступ до інтернету у визначений розпорядком дня час.

Фото: пресцентр ОК Південь

Довідково:
Загальна площа будівель табірного містечка — 26 тис кв.м.
Це, зокрема, 10 казарм покращеного типу для військовослужбовців-чоловіків, 1 казарма покращеного типу для військовослужбовців-жінок, їдальня, що одночасно може прийняти 2500 осіб. Під’єднано зовнішнє електропостачання, очисні споруди, інженерні мережі. Діють котельня та каналізаційно-насосна станція, висаджено понад 740 дерев.
Полігон “Широкий лан” — найбільший на півдні України. Територія — 29 тисяч гектарів. Заснований в 1952 році.
Розташований в Миколаївській області, на відстані 40 км від Миколаєва. Серед переваг — близькість до моря та військового аеродрому.

Читайте також:
Розкрадання на ШирЛані: Міноборони подає цивільний позов на 49 млн. грн

Як інформувала “Новинарня“, досудовим розслідуванням встановлено, що у 2016 році між Міністерством оборони і генпідрядником було укладено договір на виконання робіт з будівництва табірного містечка на території полігону “Широкий Лан”. За умовами договору об’єкт мав бути повністю готовим та зданим в експлуатацію у 2018 році, однак частина будівельних робіт не була виконана.

Відповідальною за здійснення технічного нагляду особою було призначено військовослужбовця Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, проте він не проконтролював відповідність обсягу виконаних робіт умовам договору. Як наслідок, компанія-будівельник отримала від Міноборони 37 млн грн за роботи, які фактично не виконані.

Провадження відкрито за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб); ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах); ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) Кримінального кодексу.

2 листопада Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування факту зловживань під час облаштування військового полігону “Широкий лан” у Миколаївській області, в результаті яких державі завдано шкоди на понад 37 млн грн.

Читайте також:
Розкрадання під час будівництва Широкого Лану: ДБР підготувало підозру чиновнику Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна