“Прямий наслідок американських санкцій”: Порошенко зреагував на блокування каналів Медведчука

 

П’ятий президент України та лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко вважає, що блокування в Україні телеканалів “112 Україна”, NewsOne та Zik є “прямим наслідком американських санкцій”.

Таку думку він висловив у середу, 3 лютого, на сторінці у ФБ.

“Політично ми підтримуємо рішення РНБО як таке, що направлене на захист України. Ми розуміємо, що воно стало прямим наслідком американських санкцій проти представників російської п’ятої колони, які проводили свої кампанії на зазначених телеканалах. Адже ще кілька тижнів тому один з радників офісу президента України захищав ці телеканали, я цитую: “Вони не вороги й ми вітаємо їхню професійну діяльність”, – написав Порошенко.

Він також висловив сподівання, що свою політичну позицію влада підкріпить правовим обрунтуванням, яке “очевидно знадобиться в судах, щоб захистити рішення і забезпечити його втілення в життя”.

Порошенко, серед іншого, дорікнув Зеленському за те, що рішенням РНБО санкції не накладені на канал “Наш”.

“Чому рішення РНБО не стосується каналу “Наш”, де російські пропагандисти атакують нашу армію і вимагають притягення до відповідальності наших воїнів?”, – запитав він.

П’ятий президент також “відповів” на закиди, які, з його слів, лунали в мережі про те, “а чому ж це рішення не прийняв Порошенко”.

“У жовтні 2018 року саме наша команда ініціювала і ухвалила постанову про обмежувальні заходи щодо проросійських українських телеканалів. Єдина причина, з якої постанова не була реалізована тоді, полягає в тому, що вона наклалася на початок виборчої кампанії. Закриття каналів під час виборів створило би фундаментальну проблему з їх визнанням як чесних та прозорих. Ми відклали це на поствиборчий період. Але вибори виграв пан Зеленський. І, до речі, всі три канали підтримували саме його.
Це — відповідь тим, хто всю ніч по команді Банкової волав “а чому ж це рішення не прийняв Порошенко”. Тому що Порошенко навіть при розв’язанні складних політичних проблем дотримувався норм права, а воно прямо забороняє санкції проти українських фізичних та юридичних осіб, крім як за причетність до фінансування тероризму. Правова чистота рішень теж має значення, хай не для українських судів, але для Європейського суду так точно”.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони щодо запровадження санкцій щодо соратника Медведчука – нардепа від “ОПЗЖ” Тараса Козака та щодо групи телеканалів із “пулу Медведчука”, які транслюють російську пропаганду – “112 Україна”, NewsOne, ZIK. Підставою для цього став закон України “Про санкції” та постанова Верховної Ради від жовтня 2018 року.
Після 23-ї години оператори кабельних мереж почали відключати трансляцію цих каналів.

Читайте також:
Голова НСЖУ Томіленко став на захист заблокованих телеканалів Медведчука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна