Українська буде обов’язковою мовою складання ЗНО з 2025 року

 

Українська стане обов’язковою мовою для складання екзаменів для вступу до вищих навчальних закладів з 1 січня 2025 року.

Про це сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в інтерв’ю “Радіо Свобода”, опублікованому в неділю, 24 січня.

Українська має бути обов’язковою для ЗНО, однак і якість викладання і тестів також потрібно утверджувати.

“Щоби тести ЗНО мали, крім усього іншого, високу оцінку. Бо, скажімо, вимоги до сертифікатів рівня володіння державною мовою державними службовцями відповідають європейським стандартам і рекомендаціям. Хочеться, щоб і ЗНО відповідало аналогічним критеріям. І щоб вони були чіткими, зрозумілими і прозорими”, – зазначив Кремінь.

За його словами, вже зараз ЗНО “потерпає від різноманітних атак”.

Зокрема, критики заявляли, що воно дискримінує окремих вступників до українських університетів, з іншого боку нібито не дає об’єктивної картини знань і навичок випускників закладів освіти.

Зараз мову при складанні іспиту для вступу до вишів в Україні можна обирати.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки в жовтні 2020 року скасувало обов’язкове комплексне ЗНО з української мови й літератури. До цього таке тестування було обов’язковим для вступу до будь-якого вишу.
У 2021 році тест з мови й літератури будуть лише ті, хто вступає на гуманітарні й соціальні спеціальності. Решта – лише тест з української мови.

Читайте також:
Міносвіти розглядає чотири сценарії проведення ЗНО в 2021 році

Шкарлет анонсував часткове скасування ЗНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна