Міносвіти скасувало обов’язкове комплексне ЗНО з мови й літератури попри застереження від мовного омбудсмена та науковців

 

Міністерство освіти і науки скасувало обов’язкове комплексне ЗНО з української мови й літератури.
Досі тестування з української мови і літератури було обов’язковим для вступу до будь-якого вишу.

Тепер складати тест з мови й літератури в 2021 році будуть лише ті, хто вступає на гуманітарні й соціальні спеціальності. Решта – лише тест з української мови.

Народний депутат, історик Володимир В’ятрович нагадав, що перед затвердженням наказу про правила прийому до вишів на 2021 рік МОН “бурхливо імітувало громадське обговорення” цього документу.

Нардеп також зазначив, що Уповноважений з захисту державної мови Тарас Кремінь, Львівський національний університет, Острозька академія, Київський університет імені Грінченка, вчені, мовознавці, діячі культури, громадські організації закликали зберегти комплексне ЗНО з мови й літератури.

Також, зі слів В’ятровича, депутати з різних фракцій зверталися до  в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета. У зверненні закликали “в інтересах збереження і підвищення освітнього й культурного рівня випускників шкіл, захисту національної безпеки України внести необхідні зміни до проєкту наказу МОН і забезпечити збереження комплексного зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури для вступу на всі спеціальності”.

“Днями у відповідь на це звернення отримав розлогу відписку ні про що, а тепер ось МОН видав наказ, проігнорувавши всі поправки з приводу ЗНО з мови й літератури. Шкода від такого кроку очевидна. Користі – жодної”, – написав на сторінці у фейсбуці В’ятрович.

Відтак із 2021 року випускники зможуть складати два види зовнішнього незалежного оцінювання з української мови: з української мови та з української мови і літератури.




Читайте також:
Мовний омбудсмен вимагає зберегти комплексне ЗНО з мови та літератури. Збирають підписи до Шмигаля

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна