Мовний омбудсмен вимагає зберегти комплексне ЗНО з мови та літератури. Збирають підписи до Шмигаля

 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх.

Про це він повідомляє на своїй офіційні сторінці у фейсбуці в середу, 23 вересня.

“Ми підготували відкрите звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, адже, як і ви, вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні”, – написав Кремінь.

Натомість омбудсмен пропонує розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників в залежності від того, на які спеціальності вони вступатимуть: “гуманітарні” чи “технічні”.

Звернення до прем’єр-міністра України вже підтримали ВНЗ, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, поети, письменники та українські музиканти.

Зокрема:

  • Львівський національний університет імені Івана Франка;
  • Київський університет імені Бориса Грінченка;
  • Луцький національний технічний університет;
  • Національний університет “Острозька академія”;
  • Іван Леньо (гурт “KOZAK SYSTEM”);
  • Сергій Фоменко (гурт “Мандри”);
  • Сергій Танчинець (гурт “БЕZ ОБМЕЖЕНЬ”).

З повним текстом звернення та підписантами можна ознайомитись тут.

Як відомо, з 2021 року випускники зможуть складати два види Зовнішнього незалежного оцінювання з української мови: з української мови та з української мови і літератури.

Тим, хто не планує вступати до вишу, достатньо буде пройти тест з української мови для отримання результату ДПА, повідомляли організатори ЗНО.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь проти такого нововведення, оскільки вважає це однією з найбільших загроз і для освітньої реформи, і державної гуманітарної політики загалом.

Читайте також:
Наймасовіше ЗНО: як пройшло тестування з української мови на тлі карантину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна