За два дні надійшло близько сотні скарг щодо виконання мовного закону, – Кремінь

 

У перші дні дії нових положень закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” фіксувались лише незначні порушення.

Про це в понеділок, 18 січня, повідомив уповноважений Верховної Ради із захисту державної мови Тарас Кремінь, інформує “Радіо Свобода”.

“По частині з них ми, очевидно, будемо здійснювати заходи державного контролю. Є реакція суспільства на недотримання мовного законодавства на окремих інтернет-сайтах, під час спілкування в громадському транспорті з пасажирами. Крім усього іншого, це скарги, пов’язані із зовнішньою рекламою”, – зазначив Кремінь.

Водночас, за словами уповноваженого по захисту мови, грубих порушень мовного закону не було зафіксовано.

Тарас Кремінь припустив, що кількість скарг значно зросте після закінчення локдауну, коли відкриють заклади громадського харчування.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня. Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Закон про мову передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова – державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти

Наприкінці 2019 року нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до Ради проєкт закону, яким хоче скасувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Також цей народний обранець, разом із колегою з “Опозиційної платформи – За життя” Олегом Волошиним подали до парламенту проєкт закону щодо змін до регламенту ВР для “захисту російської мови”.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також вважає, що закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” треба змінювати.

Читайте також:
“Українською, будь ласка!” 16 січня сфера обслуговування переходить на державну мову: вимоги, штрафи, пояснення

У січні набуває чинності вимога складання іспиту з державної мови для чиновників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна