ЦРУ може очолити експосол США в Росії Вільям Бернс

 

Новообраний президент США Джо Байден у понеділок, 11 січня, представить колишнього посла в Росії Вільяма Бернса як кандидата на посаду очільника Центрального розвідувального управління.

Про це повідомляє CNN.

Якщо кандидатуру Бернса схвалить Сенат, тоді він стане першим главою ЦРУ, який працював у Державному департаменті.

“Білл Бернс – зразковий дипломат, який має багаторічний досвід роботи на світовій арені, захищаючи наш народ і нашу країну. Він поділяє моє переконання у тому, що розвідка має бути поза політикою і що віддані фахівці з розвідки, які служать нашій нації, заслуговують на подяку та повагу”, – йдеться у заяві Байдена.

За інформацією видання, кандидатура Бернса сподобалася Байдену через його дипломатичний досвід та знання щодо Росії.

Бернс є президентом Фонду Карнегі за міжнародний мир, авторитетного аналітичного центру міжнародних справ у Вашингтоні.

Він обіймав посаду заступника державного секретаря в адміністрації Барака Обами. Загалом у Держдепартаменті він пропрацював більше трьох десятиліть на різних посадах.
Він був послом у Йорданії за президента Білла Клінтона і в Росії – за президенства Джорджа Буша-старшого.

Читайте також:
Кінець епопеї: Конгрес проголосував, Пенс оголосив Байдена обраним президентом США

Як інформувала “Новинарня“, попри те, що демократ Джо Байден виграв вибори зі значним відривом (він отримав 306 голосів виборників, а чинний президент-республіканець Трамп – 232 голоси) та захистив свою перемогу в судах, формальна процедура визнання результатів виборів у США не завершилася. Її ключовим етапом мав стати підрахунок голосів виборників на спільному засіданні двох палат Конгресу США, призначений на 6 січня.
На цей день чинний президент США Дональд Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг своїх прихильників, переважно привезених з інших регіонів. Мітингарі прорвали охорону навколо і всередині Капітолію та на деякий час захопили будівлю парламенту США.
Частина членів Конгресу і працівників заблокувалися в сесійній залі та інших приміщеннях або були евакуйовані.
У сутичках або внаслідок інших надзвичайних подій навколо штурму загинули чотири особи.
Надвечір 6 січня правоохоронці звільнили Капітолій від протестувальників, парламент відновив роботу.

Як стало відомо, одна із загиблих – жінка з числа протестувальників, що померла в госпіталі від вогнепального поранення. Вона була поранена, коли натовп намагався прорватися через закриті двері Капітолію, де з іншого боку була озброєна поліція. Померла була ідентифікована як жителька Сан-Дієго, військовий ветеран Ешлі Баббіт, повідомляє NBC Сан-Дієго.
Ще три особи померли “внаслідок надзвичайних ситуацій”.

Формально Трамп закликав до миру і висловив підтримку дій поліції. Але він постійно заявляв про фальсифікацію результатів виборів та не засудив дії своїх прибічників, які прорвалися в будівлю Капітолію. Крім того, напередодні Трамп обіцяв “пекельну битву” за Білий дім.

Читайте також:
Затримана під час штурму Капітолію жінка просила перекладача на російську, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна