Вибори президента Киргизстану виграє Садир Жапаров, якого витягнули з тюрми протестувальники

 

За попередніми даними, на виборах президента Киргизстану перемагає чинний глава уряду Садир Жапаров, який до заворушень у жовтні 2020 року перебував в опозиції та був ув’язнений.

Голосування в неділю, 10 січня, закінчилося о 20:00 за місцевим часом (16:00 за Києвом).

За даними з сайту ЦВК Киргизстану, станом на 21:00 Садир Жапаров набирає майже 79,2%. На другому місці – Адахан Мадумаров – 6,7%.

Разом із президентськими виборами в Киргизії відбувся референдум щодо форми правління. За президентську систему проголосували 81,3% виборців, за парламентську – 10,85%.

Загальна кількість виборців у Киргизстані- 3 563 574.

Вибори президента в Киргизстані проходять достроково 10 січня 2021 року – після того, як восени пішов у відставку Сооронбай Жеенбеков. Його змусили віддати владу після масових протестів проти фальшування підсумків парламентських виборів. Внаслідок виступів опозиції та захоплення владних будівель у жовтні 2020 року результати виборів до парламенту були визнані недійсними. Зі своїх посад тоді пішли також прем’єр-міністр і спікер парламенту країни (Жогорку Кенеш).
В.о. глави уряду 10 жовтня був призначений Садир Жапаров – опозиційний політик, який під час протестів був звільнений з в’язниці.
2018 року Жапарова засудили до позбавлення волі терміном на 11 років. Його було визнано винним в організації мітингу в Караколі 2013 року з вимогою націоналізувати золоторудне родовище Кумтор та захопленні в заручники губернатора.

Читайте також:
У день виборів в Казахстані відбуваються масові затримання опозиціонерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна