У день виборів у Казахстані відбуваються масові затримання опозиціонерів

 

У день парламентських виборів у Казахстані, 10 січня, десятки активістів були затримані принаймні у трьох великих містах країни, зокрема в столиці м. Нур-Султан (колишня Астана). Також надходили повідомлення про те, що незалежним спостерігачам відмовляли в доступі або затримували їх на виборчих дільницях.

Про це інформує “Радіо Свобода“.

У Нур-Султані декілька активістів були викрадені з їхніх будинків.

У найбільшому місті Казахстану – Алмати, де була організована одна акція протесту опозиції – блокувався інтернет.

Члени принаймні однієї забороненої опозиційної партії зібралася на мітинг у Нур-Султані, приєднавшись до розсіяних закликів до бойкоту виборів. На цьому зібранні поліція оточила демонстрантів і затримала більше десятка людей.

Кореспондентка місцевої служби “Радіо Свобода” повідомила, що зіткнулася з перешкодами з боку органів безпеки під час висвітлення затримання активістів у Нур-Султані. Чоловік підбіг до неї і вихопив з її рук телефон, коли вона вела зйомку.

Як відомо, в Казахстані 10 січня відбуваються парламентські вибори. Опозиція фактично не бере в них участі. Влада через нереєстрацію запобігала участі опозиційних партій у виборах. Критики уряду закликали до загальнонаціональних протестів у день голосування.
Десятки активістів були ув’язнені за останні тижні перед виборами.

Вибори 10 січня визначать 98 з 107 місць в Мажилісі. Решта дев’ять мандатів будуть визначені Асамблеєю народу Казахстану – політичним органом під головуванням першого президента країни Нурсултана Назарбаєва, який після відставки з посади глави держави 2019 року також очолює Раду безпеки Казахстану та владну партію “Нур Отан”.

Попередні парламентські вибори в Казахстані відбулися у березні 2016 року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна