У Киргизстані призначили дострокові вибори президента

 

Дострокові вибори президента Киргизстану відбудуться 10 січня 2021 року.

Таке рішення ухвалили на засіданні ЦВК країни в суботу, 24 жовтня, передає 24.kg.

Як зазначила голова центрвиборчкому Нуржан Шайлдабекова, згідно із законом, якщо Жогорку Кенеш (парламент) протягом тижня після припинення повноважень глави держави не призначає дострокові вибори президента, вони вважаються офіційно призначеними на наступний день після цього терміну.

“Після цього виборча комісія протягом двох днів офіційно публікує дату проведення виборів. Законодавством обумовлено, що вони повинні бути проведені протягом трьох місяців після припинення повноважень глави держави – до 16 січня 2021-го”, – сказала Шайлдабекова. Оскільки вибори зазвичай проходять у вихідний день, їх призначили на 10 січня.

Читайте також:
Криза в Киргизстані: новим прем’єром призначили політика, якого витягнули з-за ґрат

Як відомо, в Киргизстані після парламентських виборів 4 жовтня спалахнула політична криза з силовим протистоянням.
За першими результатами голосування, виборчий поріг подолали чотири політичні сили, серед яких три – провладні. Десять із 12 опозиційних партій, які програли, відмовилися визнавати такі підсумки та вимагали проведення повторних виборів. Міжнародні спостерігачі заявили, що на виборах були серйозні порушення, зокрема підкуп і залякування виборців.

Акції протесту з вимогою анулювати результати виборів переросли в масові заворушення. Для розгону маніфестантів міліція застосовувала водомети, сльозогінний газ і світлошумові гранати. У ніч на 6 жовтня прибічники опозиції зайняли “Білий дім”, де засідає парламент і апарат президента, а також міськраду Бішкека. У “Білому домі” спалахнула пожежа. Крім того, учасники протесту захопили будівлю держкомітету національної безпеки Киргизстану і випустили колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва, засудженого на 11 років за обвинуваченням у корупції. Також протестувальники звільнили з СІЗО низку його соратників, зокрема колишнього депутата парламенту Жапарова.

15 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков добровільно пішов у відставку, щоб уникнути кровопролиття.

Парламент Киргизстану Жогорку Кенеш ухвалив закон, який переносить проведення повторних парламентських виборів у країні. Вибори депутатів киргизького парламенту тепер відбудуться не раніше 2021 року.

Читайте також:
У Киргизстані оголосили “економічну амністію для корупціонерів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна