У Харкові військові медики борються за здоров’я пораненого в грудні бійця ООС

 

Протягом шести днів харківські військові медики провели низку надскладних операцій, рятуючи життя пораненого в районі операції Об’єднаних сил українського бійця.

Про це в понеділок, 4 січня, повідомляє АрміяInform.

“Десятки найкращих цивільних і військових лікарів країни цілодобово консультували чи брали безпосередню участь у хірургічному втручанні. В результаті — все найстрашніше позаду й життю військовослужбовця ЗСУ нічого не загрожує”, – йдеться в повідомленні.

Провідний терапевт ВМКЦ Північного регіону, підполковник Сергій Шипілов розповів, що хлопець прибув до медзакладу 29 грудня 2020 року.

“На Донбасі він зазнав украй важких поранень живота, ушкоджень кількох органів грудної клітки, магістральних кровоносних судин й інших пошкоджень. Величезну роботу з його порятунку на першому етапі здійснили колеги з військового мобільного госпіталю ООС. Потім його евакуювали до нашого медцентру”, – сказав підполковник Шипілов.

Після прибуття до Харкова пораненого пацієнта негайно оточили увагою і визначилися з подальшою тактикою порятунку.

Фото Сергія Шипілова

“Буквально по хвилинах ми спланували свою роботу. Важкий шок, критичне порушення гомеостазу пораненого поставили перед нами чимало складних клінічних питань. Надання допомоги пораненому тривало під керівництвом генерал-майора медичної служби Ігоря Хоменка. Він є провідним фахівцем у лікуванні бойової травми живота й вогнепальних поранень печінки. Пізніше Ігор Петрович прибув у Харків і провів надскладну операцію, що було корисно й для наших лікарів”, – додав Сергій Шипілов.

За його словами, одночасно тривали консультації з фахівцями Інституту загальної й невiдкладної хiрургiї iмені Володимира Зайцева. З препаратами крові й проведенням важливої тромбоеластографії дуже допоміг Харківський обласний центр служби крові, де донорами постійно є військовослужбовці Харківського гарнізону.

“Унаслідок злагоджених спільних дій ми змогли підготувати пораненого до етапної операції. Нині ми виграли бій за життя воїна, але продовжуємо боротьбу за його здоров’я. До речі, він батько двох дітей і до того ж виховує їх сам. Тож він як на фронті, так і в тилу є справжнім героєм”, – вважає підполковник Шипілов.

Як інформувала “Новинарня“, упродовж доби 28 грудня в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 13 порушень режиму припинення вогню, внаслідок обстрілів один боєць ЗСУ був поранений.

Читайте також:
Таймлайн втрат, поранень і обстрілів 2020: другий місяць без загиблих

На запит “Новинарні”: Генштаб оприлюднив бойові, небойові та санітарні втрати на фронті за 2020 рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна