На запит “Новинарні”: Генштаб оприлюднив бойові, небойові та санітарні втрати на фронті за 2020 рік

 

У 2020 році в зоні проведення операції Об’єднаних сил загинуло 119 військових Збройних сил України. Із них офіційне число бойових втрат ЗСУ на фронті – 49, небойових – 70.

Такі дані містяться у відповіді Управління зв’язків з громадськістю ЗС України на інформаційний запит “Новинарні” (дані станом на 28 грудня 2020 року).

“За період проведення бойових дій під час ООС у 2020 році [кількість бойових втрат] становить 49 осіб, з них під час всеохоплюючого перемир’я (27.07.2020) становить 4 особи“, – йдеться в листі.

Кількість небойових втрат військовослужбовців Збройних Сил України за період проведення бойових дій під час ООС за 2020 рік становить 70 осіб, з них з 27 липня 2020 року становить 15 осіб”, – розповіли також у Генштабі.

На запитання “Новинарні” про число поранених (т. зв. “санітарні втрати”) в листі вказано: “Кількість військовослужбовців Збройних Сил України, які отримали поранення за період проведення бойових дій під час ООС за 2020 рік, становить 338 осіб. З них під час всеохоплюючого перемир’я (з 27.07.2020 року) – 21“.

“З введенням в дію режиму припинення вогню інтенсивність обстрілів зменшилась, що вплинуло на зниження втрат серед особового складу Збройних Сил України”, – ідеться в листі.

У ГШ залишили без відповіді питання “Новинарні“, чому командування ЗСУ не зараховує до бойових втрат загибель військових унаслідок підривів на вибухових пристроях у період лісових та степових пожеж на Донбасі в серпні-вересні.

При цьому в листі зазначено, що найбільш напруженими ділянками фронту (за числом порушень противником режиму припинення вогню) залишаються Маріупольський, Авдіївський, Торецький та Попаснянський напрямки.

“Найбільше порушень режиму припинення вогню фіксується на Авдіївському та Маріупольському напрямках“, – сказано в документі.

За підрахунками “Новинарні“, бойові втрати українських військ у зоні ООС протягом 2020 року становлять 56 осіб.

На відміну від Генштабу ЗСУ, ми зараховуємо до цієї статистики бійців усіх силових структур, а не лише Збройних сил (як це робить ГШ), а також враховуємо померлих від давніших бойових поранень і внаслідок підривів на мінах, коли не йдеться про необережне поводження.

Читайте також:
Усі загиблі на Донбасі 2020 року: згадаймо їхні імена й обличчя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна