Авіація НАТО в 2020 році 350 разів перехоплювала російські літаки

 

НАТО заявляє, що в 2020 році понад 400 разів перекидало свої військово-повітряні сили в Європі для перехоплення невідомих літаків, в основному з Росії (350 із загальної кількості), через їхнє наближення до повітряного простору Північноатлантичного Альянсу.

У заяві НАТО від 28 грудня йдеться, що майже 90% місій були викликані польотами російських військових літаків, що дещо більше, ніж в попередньому році.

“В останні роки ми стали свідками збільшення рівня російської військової авіації поблизу кордонів Північноатлантичного союзу. Ми завжди пильні. Винищувачі НАТО несуть цілодобове чергування, готові злетіти в повітря в разі підозрілих або несподіваних польотів поблизу повітряного простору наших союзників. Повітряний контроль – важливий спосіб, яким НАТО гарантує безпеку наших членів”, – заявила офіційна представниця НАТО Оана Лунгеску.

У НАТО заявили, що російські військові літаки часто не передають дані транспондерів щодо місця розташування і висоти, не подають план польоту або не виходять на зв’язок із авіадиспетчерами, що потенційно загрожує безпеці цивільних авіалайнерів.

Додамо, що Альянс має близько 40 радарів спостереження за повітряним рухом і вузлів по всій Європі, а також близько 60 літаків, які несуть цілодобове чергування в якості сил швидкого реагування у випадку загрози катастроф чи порушень міжнародних правил польотів поблизу повітряного простору НАТО.
З 2004 року НАТО також здійснює повітряну охорону в країнах Балтії – для Естонії, Латвії та Литви, а також прикриває повітряний простір союзників на Західних Балканах, у яких немає власних винищувачів.

Читайте також:
Винищувачам НАТО протягом тижня довелося тричі супроводжувати літаки РФ над Балтійським морем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна