Путін нарешті привітав Байдена з перемогою на виборах

 

Президент Росії Володимир Путін надіслав Джо Байдену вітальну телеграму з нагоди його перемоги на виборах президента США.

Про це у вівторок, 15 грудня, повідомляє сайт Кремля.

Зазначається, що в телеграмі Путін побажав обраному президенту успіхів і висловив упевненість, що Росія і США можуть, попри розбіжності, сприяти розв’язанню багатьох проблем і викликів, з якими зараз стикається світ.

“З урахуванням цього російсько-американське співробітництво, засноване на принципах рівноправності і взаємної поваги, відповідало б інтересам народів обох країн і всього міжнародного співтовариства”, – йдеться в повідомленні.

“Зі свого боку готовий до взаємодії і контактів з вами”, – цитує Путіна його пресслужба.

Російський лідер одним із останніх серед глав держав привітав Джо Байдена з перемогою. Формальною підставою для цього стало голосування колегії виборників 14 грудня. Але більшість лідерів країн виступили з аналогічними заявами ще після 3 листопада, коли у США відбулося загальнонаціональне голосування.

9 листопада, через два дні після того, як стало відомо, що Байден обійме посаду президента, отримавши понад 270 голосів виборників, речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль буде чекати на “офіційне оголошення” результатів.

Насправді навіть після голосування колегії виборників виборчий процес у США формально не завершений. Результати виборів президента 6 січня має сертифікувати Конгрес. Члени Конгресу мають право оскаржити результати голосування в кожному зі штатів.

Читайте також:
Байден зайде в Білий дім лише після доведення справжності голосів на виборах, – Трамп

Чергові вибори президента США відбулися 3 листопада 2020 року.
При цьому рекордна частина американських виборців проголосували поштою та достроково (близько 100 мільйонів).
Оскільки президента США визначають не прямим голосуванням, а через виборників, то ключове значення має перемога кандидатів у так званих “хитких” штатах, або штатах-“гойдалках” (swing state, battleground state) – це штати США, де кандидати від Демократичної та Республіканської партій мають приблизно рівні шанси бути обраними. Аналітики визначили такі хиткі штати: Айова, Вірджинія, Вісконсин, Міннесота, Мічиган, Невада, Нью-Гемпшир, Огайо, Пенсильванія, Північна Кароліна, Флорида. Із них Байден виграв у більшості, а також у Джорджії й Аризоні.

Байдена вже привітали з обранням лідери іноземних держав, зокрема й президент України Володимир Зеленський.

При цьому чинний президент-республіканець Дональд Трамп відмовляється визнати свою поразку.

Читайте також:
306:232 – у США підрахували всі голоси виборників

Найстарший президент.
Як Джо Байден ішов до посади і чого чекати Україні після його перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна