Колегія вибірників формально підтвердила обрання Джо Байдена президентом США

 

Кандидат від демократів Джо Байден отримав необхідну кількість голосів вибірників для того, щоби його перемога на виборах президента США була формально затверджена системою електорального коледжу.

В загальному рахунку за Джо Байдена та Камалу Гарріс проголосували 306 вибірників, за Дональда Трампа й Майка Пенса – 232, передає в понеділок, 14 грудня, “Укрінформ”.

Зазначається, що Байден отримав значно більше 270-ти вибірників, необхідних для перемоги, після того, як стали відомі результати голосувань у Каліфорнії. Там перемогу демократа підтвердили всі 55 членів Електорального коледжу в штаті.

Додамо, що в Сполучених Штатах на виборах президента й віцепрезидента країни діє система Електорального коледжу.
Її сутність полягає в тому, що після загальних голосувань (які відбулися 3 листопада) лідерів держави обирають так звані вибірники – делегати від кожного штату.

Їхня кількість дорівнює 538-ми – за чисельністю членів Конгресу США. Найменші за кількістю населення штати, такі як Вермонт і Вайомінг, мають по три вибірника, у той час, як Техас – 38, а Каліфорнія – 55.
Вибірники обираються однією чи іншою партією в штаті з-поміж авторитетних громадян після процедури сертифікації голосувань, коли офіційно затверджується ім’я переможця в тому чи іншому американському штаті.

Читайте також:
Байден зайде в Білий дім лише після доведення справжності голосів на виборах, – Трамп

Чергові вибори президента США відбулися 3 листопада 2020 року.
При цьому рекордна частина американських виборців проголосували поштою та достроково (близько 100 мільйонів).
Оскільки президента США визначають не прямим голосуванням, а через виборників, то ключове значення має перемога кандидатів у так званих “хитких” штатах, або штатах-“гойдалках” (swing state, battleground state) – це штати США, де кандидати від Демократичної та Республіканської партій мають приблизно рівні шанси бути обраними. Аналітики визначили такі хиткі штати: Айова, Вірджинія, Вісконсин, Міннесота, Мічиган, Невада, Нью-Гемпшир, Огайо, Пенсильванія, Північна Кароліна, Флорида. Із них Байден виграв у більшості, а також у Джорджії й Аризоні.

Байдена вже привітали з обранням лідери іноземних держав, зокрема й президент України Володимир Зеленський.

При цьому чинний президент-республіканець Дональд Трамп відмовляється визнати свою поразку.

Читайте також:
306:232 – у США підрахували всі голоси виборників

Найстарший президент.
Як Джо Байден ішов до посади і чого чекати Україні після його перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна