До 100-річчя створення УВО: в Полтаві встановили пам’ятну дошку Євгенові Коновальцю

 

У середу, 9 грудня, в Полтаві на фасаді будівлі загальноосвітної школи №34 із нагоди сторіччя створення Української військової організації встановили анотаційну пам’ятну дошку військовому й політичному діячеві, полковникові Армії УНР Євгену Коновальцю.

Про це повідомив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті на Полтавщині Олег Пустовгар у фейсбуці.

Інформаційна дошка розташована на будівлі за адресою бульвар Євгена Коновальця, 8.

Її відкриття відбулося за участю курсантів Полтавського військового коледжу, вчителів школи №34, діячів ОУН, співробітників обласного військкомату.

“Велика шана і подяка голові історико-краєзнавчого клубу ім. Федора Борківського при міській центральній бібліотеці і діячці ОУН Ніні Кирпотіній, яка всебічно підтримала ініціативу Північно-Східного відділу Інституту нацпам’яті, взявши на себе ношу організації збору коштів, виготовлення і церемонії відкриття. А ще всім, хто пожертвував кошти на добру справу!”, – написав Олег Пустовгар.

За його словами, дошка має антивандальний захист, а над нею розташована відеокамера.

На виготовлення інформаційної пам’ятної дошки бюджетні кошти не витрачалися, їх зібрали громадськістю шляхом пожертв полтавців.

Нагадаємо, в 2017 році в Києві на колишній казармі січових стрільців відкрили меморіальну дошку Євгену Коновальцю.

Довідково

Євген Коновалець – військовий і політичний діяч, полковник Армії УНР, творець і очільник формації Січових стрільців, комендант УВО, перший голова Організації українських націоналістів, один з ідеологів українського націоналізму народився 14 червня 1891 року в Зашкові на Львівщині.
Об’єднав у боротьбі за державність і галичан, і наддніпрянців. Водночас його постать стала своєрідним “містком” між двома поколіннями борців за незалежність України – генерацією Української революції 1917-1921 рр. і повстанцями 1940-х.

Читайте також:
У Запоріжжі вкотре з’явилися білборди з убивцею Коновальця. ФОТО

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна