У Києві на колишній казармі січових стрільців відкрили меморіальну дошку Євгену Коновальцю

У День Соборності, 22 січня, в Києві відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки полковнику Армії УНР, засновникові Організації Українських Націоналістів Євгену Коновальцю.

Як зазначив присутній на відкритті міністр культури Євген Нищук, дошку розміщено на будинку, який у 1918 році був казармою січових стрільців (вул. Січових Стрільців, 24).

Честь відкрити барельєф надали інструкторам Військової школи командирів імені Коновальця з позивними Сєвєр та Барс. Дошку, встановлену коштом київської територіальної громади, освятили представники духовенства УПЦ КП та УГКЦ.

В Українському інституті національної пам’яті повідомили, що автором пам’ятного знаку є скульптор Олександр Михайлицький. Меморіальна дошка містить барельєф полковника Армії УНР Євгена Коновальця у військовому вбранні разом з елементами зброї, що символізують військову доблесть.

“22 січня 1918 року було проголошено незалежність УНР. 22 січня 1919 року було проголошено Акт злуки, який об’єднав Українську Народну Республіку та Західноукраїнську народну республіку. До обох подій був безпосередньо причетним Євген Коновалець.
Як полковник, що захищав тодішню незалежність від зовнішнього й внутрішнього ворога, придушивши більшовицьке повстання у січні 1918 року.
Як людина, що сама стала символом соборності – галичанин, що захищав незалежність Української Народної Республіки.
Але, напевно, найважливішим внеском Коновальця у справу української незалежності є те, що він зумів поєднати два покоління борців. Будучи представником покоління, яке творило Українську революцію, він дав дорогу в життя поколінню, яке боролося за незалежність вже підпільними методами у 1930-1950-х роках”, – зазначив у своєму виступі голова УІНП Володимир В’ятрович.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на відкритті меморіальної дошки Євгену Коновальцю. Фото УІНП

А віце-прем’єр-міністр Павло Розенко наголосив: “Символічно, що ми починаємо Рік Української революції із відкриття меморіальної дошки політикові, який стверджував, що незалежна Україна неможлива без боєздатної армії”.

Історична довідка

Євген Коновалець (14.06.1891-23.05.1938) – полковник Армії Української Народної Республіки, керівник Української військової організації, голова Проводу українських націоналістів.

Свого часу Євген Коновалець об’єднав тисячі українців довкола ідеї боротьби за соборну Українську державу. Один із творців українських збройних сил, він сформував  Галицько-буковинський курінь, а згодом полк Січових стрільців і дав відсіч більшовицькому повстанню робітників київського заводу “Арсенал”.

Перебуваючи в еміграції з 1922 року, не полишав своїх ідеалів та створив Організацію українських націоналістів. Саме Коновалець  підготував майбутнє покоління діячів ОУН, серед яких Степан Бандера, Роман Шухевич, Ярослав Стецько.

Був убитий радянським агентом Павлом Судоплатовим 23 травня 1938 року в голландському Роттердамі в результаті спецоперації НКВД з нейтралізації керівництва ОУН.

Читайте також:

В річницю Акта Злуки лівий та правий береги Дніпра об’єднали “живим ланцюгом соборності”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна