Суд звільнив з-під арешту нападників на одеського “автомайданівця” Устименка

 

Колегія суддів Приморського райсуду Одеси перекваліфікувала напад двох зловмисників на лідера одеського осередку “Автомайдану” Віталія Устименка зі замаху на вбивство у хуліганство.

Як передає “Укрінформ” у понеділок, 7 грудня, нападників засудили на чотири роки ув’язнення, в тому числі два роки у вигляді умовного покарання із випробувальним терміном.

Таке рішення озвучив головуючий суддя Сергій Кічмаренко.

“Суд визнав підсудних Станіслава Руденка і Юрія Гаврилюка винними у вчиненні злочину проти громадянина Віталія Устименка, кваліфікувавши їх дії як хуліганський напад, згідно з ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України. Також колегія суддів визнала винним підсудного Руденка у зберіганні боєприпасів”, – зазначив Кічмаренко.

Колегія суддів взяла до уваги те, що підсудні Руденко і Гаврилюк брали участь в боях у складі АТО на Світлодарській дузі, і винесла вирок – присудити кожному з них покарання у вигляді чотирьох років ув’язнення, в тому числі два роки у вигляді умовного покарання з випробувальним терміном.

Оскільки обидва підсудні два роки перебували в Одеському слідчому ізоляторі, то після озвучення вироку суду були звільнені з-під варти в залі суду.

Суд також частково задовольнив цивільний позов потерпілого Устименка, який просив відшкодувати з двох нападників 150 тисяч гривень моральної шкоди. Колегія суддів вирішила зменшити обсяг заподіяної шкоди до 25 тисяч гривень.

Потерпілий Устименко заявив, що оскаржуватиме вирок суду, який перекваліфікував злочин із замаху на вбивство на хуліганство.

Адвокати обвинувачених теж повідомили, що оскаржуватимуть вирок.

“Труханівські тітушки, які напали з ножем на Віталія Устименка, отримали по два роки умовно від суддів Приморського суду Одеси. А якби, не дай Боже, вбили, то взагалі були би виправдані! Головне щоб за необхідну оборону цілий генпрокурор організував переслідування. Виродки”, – прокоментував рішення суду громадський активіст Сергій Стерненко.

Як інформувала “Новинарня“, 5 червня 2018 року в Одесі двоє чоловіків напали з ножем на Віталія Устименка – голову місцевої ГО “Автомайдан”, телеведучого, – коли він ішов з офісу “Громадського телебачення”, та завдали йому поранення.
До нього підбігли двоє людей спортивної статури і почали бити по голові. Устименко впав на асфальт, після чого його поранили ножем у верхню частину стегна.
За цим фактом було порушено провадження за ст.15 і ч.2 ст.115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
Устименко часто висловлюється проти забудови узбережжя, історичного центру Одеси і бере участь у відповідних акціях протесту.
У лютому Устименко зазнав нападу в приміщенні Солом’янського райсуду Києва, де обирали запобіжний захід меру Одеси Геннадію Труханову, який підозрюється в заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем.
25 вересня 2018 року прокурор Одеської області Олег Жученко заявив, що правоохоронці затримали підозрюваних у нападі на Устименка. За його словами, затримано двох зловмисників: одного – в Донецькій області, іншого – в Дніпропетровському регіоні. Згодом їх арештували.
Приморський райсуд Одеси розпочав розгляд кримінального провадження за ознаками ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 (замах на вбивство) Кримінального кодексу України 11 листопада 2019 року.
Прокурор озвучив клопотання про визнання судом нападу на голову одеського осередку “Автомайдану” Віталія Устименка особливо тяжким злочином, і вимагав призначити обвинуваченим Гаврилюку та Руденку по десять років позбавлення волі та стягнути з кожного близько 46 тисяч гривень за судовий позов.

Всупереч здобутим під час слідства фактам, обидва підсудні не визнали в суді свою провину в скоєнні злочину, обставини якого досліджували співробітники Київського облуправління СБУ.

Читайте також:
Справу проти одеського “автомайданівця” Устименка закрили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна