Рада не розглянула законопроєкт про реформу СБУ

 

Верховна Рада України на пленарному засіданні не розглядала доопрацьований законопроєкт про реформу Служби безпеки України, який стояв на порядку денному.

Так, проєкт закону № 3196-д про внесення змін до Закону України “Про Службу безпеки України” щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України у п’ятницю, 4 грудня, не виносився на розгляд.

Його мали розглянути у повторному першому читанні.

Проєкт замінює закони України “Про Службу безпеки України” і “Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України” та передбачає зміни до 26 законів і кодексів.

Зміни, зокрема, дають можливість звільнити СБУ від непритаманних для цієї служби функцій. Так, серед іншого, ліквідовуються спецпідрозділи СБУ по боротьбі із корупцією та організованою злочинністю.

Нардеп від “Голосу” Роман Костенко пояснює, за його версією, чому все ж не відбулося голосування.

“Все просто. Деякі депутати “Слуга Народу” не можуть визначитися з позицією: голосувати чи ні. В черговий раз депутати мають намір провалити одну з ключових та необхідних реформ в Україні, про важливість проведення якої заявляли всі, в тому числі президент. Крім того, отримав інформацію, що на депутатів здійснюють вплив з самої СБУ та просять їх не голосувати, оскільки працівники Служби безпеки найбільше зацікавлені у збереженні Status quo”, – написав Костенко на сторінці у фейсбуці в четвер, 3 грудня.

Читайте також:
Зарплата як у Верховному Суді та спецзвання: Баканов анонсував деталі реформи СБУ

Як інформувала “Новинарня“, 30 вересня 2019 року основні положення законопроєкту були презентовані на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

1 жовтня 2019 року на Комітеті ВР представили новий закон про СБУ.
15 жовтня голова Служби безпеки України Іван Баканов подав президенту Володимиру Зеленському проєкт нової редакції закону “Про Службу безпеки України”.

У НАТО заявили, що вивчать проєкт нової редакції закону про Службу безпеки України на предмет відповідності найкращим практикам Альянсу.

26 грудня Банкова повернула на доопрацювання проєкт закону про СБУ, оскільки там не були  дотримані рекомендації НАТО.

11 березня 2020 року Зеленський іще раз вніс до парламенту законопроєкт про внесення змін до закону “Про Службу безпеки України” щодо вдосконалення організаційно-правових основ діяльності СБУ.

20 травня Верховна Рада відправила на повторне перше читання президентський законопроєкт №3196 щодо удосконалення діяльності Служби безпеки України.

Читайте також:
Данилюк розповів про плани з реформування СБУ

У ЄС розповіли, як треба реформувати СБУ

Президент Порошенко розповів, як реформуватиме СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна