Справу про тортури і зґвалтування в Кагарлику передали до суду

 

Прокуратура направила до суду резонансну справу про тортури і зґвалтування в Кагарлицькому відділенні поліції.
У справі фігурують п’ятеро підозрюваних.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби офісу генерального прокурора в середу, 2 грудня.

Повідомляється, що фігурантам інкримінують тортури, позбавлення волі та зґвалтування (ст. 127, ст. 146-1, ст. 152 КК України).

“У січні 2020 року троє поліцейських, з метою отримання визнавальних показів за вчинення крадіжок, наносили двом потерпілим тілесні ушкодження, перевозили їх у багажному відділенні автомобіля за околиці міста, застосовували електричний струм, після чого прикували кайданками до батареї в коридорі, де вони перебували до наступного дня”, – йдеться в повідомленні.

Ще в одному епізоді в травні 2020 року підозрювані завдали потерпілому 17 ударів руками і ногами, щоб вибити зізнання.

Крім того, в травні 2020 року один з них в службовому кабінеті катував жінку, яку викликав до відділку в якості свідка.
Він одягав на неї протигаз, наручники і стріляв з табельної зброї над головою. Після цього кілька разів зґвалтував її.

Також повідомляється, що керівництво відділку поліції в Кагарлику знало про таку практику, але не реагувало на дії підлеглих.

Читайте також:
Зґвалтування у Кагарлику: одного з підозрюваних випустили з СІЗО

Як повідомляла “Новинарня“, 24 травня до лікарні в Кагарлику звернулася жінка 1994 року народження через побиття та зґвалтування. Вона заявила, що її били і ґвалтували працівники місцевої поліції у відділку. Імовірних злочинців, Сергія Сулиму та Миколу Кузіва, затримали представники Державного бюро розслідувань. Про це стало відомо 25 травня.

ДБР повідомило про підозру цим особам – оперуповноваженому та начальнику сектора Кагарлицького відділення поліції Обухівського відділу поліції ГУ Нацполіції в Київській області.
Оперуповноважений підозрюється у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб (ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України). Начальник сектора підозрюється у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб, та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

За попередньою інформацією, в ніч з 23 на 24 травня оперуповноважений у своєму службовому кабінеті застосував тортури до жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка: вдягав їй протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над головою, після чого кілька разів зґвалтував.

Окрім цього, правоохоронці застосували фізичну силу щодо чоловіка, який у цей час перебував у відділку. Зокрема, погрожуючи зґвалтуванням, правоохоронці ставили його на коліна, били по голові кийками, надягали протигаз та стріляли із пістолета над головою. У результаті цих дій потерпілий отримав переломи ребер та носа.

Після цього весь особовий склад Кагарлицького відділу поліції виведено поза штат для подальшої атестації кожного працівника. Керувати розформованим відділенням доручили обласному управлінню поліції.

26 травня Голосіївський районний суд Києва обрав запобіжні заходи поліцейським, яких підозрюють у зґвалтуванні і катуванні жінки.

2 липня слідчі ДБР повідомили про підозру у катуванні ще двом правоохоронцям Кагарлицького відділку поліції. Одному оперуповноваженому обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, іншого відправили під арешт без можливості внесення застави.

Читайте також:
На Київщині призначили двох нових керівників відділів Нацполіції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна