Зґвалтування в Кагарлику: ДБР оголосило про підозру двом поліцейським

 

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко запевняє, що поліцейські Микола Кузів та Сергій Сулима понесуть справедливе покарання за те, що побили та зґвалтували затриману жінку в Кагарлику на Київщині.
Державне бюро розслідувань у вівторок, 26 травня, відзвітувало, що вже повідомило про підозру двом поліцейським.

Оеруповноважений підозрюється у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб (ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України).

Начальник одного з секторів Кагарлицького ВП підозрюється у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

“Наразі слідчими ДБР підготовлено клопотання про обрання підозрюваним міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави”, – підкреслили в ДБР.

Геращенко заявляє про “блискавичну” реакцію поліції

“Ось так буде з кожним, хто, надівши погони і отримавши владу, порушить закон і вчинить злочин. На фото – колишні співробітники поліції, обґрунтовано підозрювані в зґвалтуванні, тортурах і побитті, – Микола Кузів та Сергій Сулима у слідчому ізоляторі. Попереду їх чекає суд і справедливе покарання у вигляді позбавлення волі на тривалий термін”, – написав Геращенко у фейсбуці, проілюструвавши допис у соцмережі світлинами поліцейських за решіткою.

Геращенко заявив, що “реакція поліції на повідомлення про насильство і тортури в Кагарлицькому відділенні поліції була блискавичною”.

Так, повідомлення з лікарні про насильство і тортури щодо потерпілої надійшло в Обухівський відділ поліції в неділю о 18:47.

О 19:15 правоохоронці встановили особи підозрюваних у злочині співробітників поліції.

О 19:40 вони були затримані і на місце злочину були викликані слідчі ДБР.

О 8:00 ранку наступного дня начальник Національної поліції Ігор Клименко підписав наказ про розформування Кагарлицького відділу поліції, відсторонення всього його керівництва і відсторонення начальника Обухівського районного відділу поліції.

О 10:23 ранку понеділка пресслужба Національної поліції зробила заяву про факт насильства і тортур і про затримання підозрюваних.

ДБР

Масової переатестації – не буде

Разом з тим, Антон Геращенко заявив, що масової переатестації поліцейських по всій країні не буде після інциденту в Кагарлику.
Він зазначив також у ефірі “Сніданку з 1+1”, що влада буде реагувати на скарги громадян щодо співробітників поліції.

Заступник міністра вважає, що масові переатестації можуть залишити поганих людей у поліції, а хороших звільнити через необ’єктивні причини.

“Поліцейські (які зґвалтували дівчину у Кагарлику – Н.) працювали у поліції декілька років. Їх взяли на зміну тим, кого звільнили у 2015-2016 роках. Необхідно реагувати на конкретні скарги громадян у кожному випадку. Масові переатестації можуть пропустити поганих людей вперед, а хороших – звільнити через необ’єктивні причини. Ці поліцейські працювали кілька років, вони прийшли після переатестації. Начальник відділення точно працювати не буде”, – сказав Геращенко.

Крім того, він додав, що наразі через низькі зарплати молодь не хоче йти працювати у правоохоронні органи. Однак, не зважаючи на це, влада буде відбирати кадри.

ДБР: підозрюваних може бути більше

Пресофіцер ДБР Максим Білоусенко в коментарі журналістам заявив, що цілком можливо, що у справі про зґвалтування в райвідділі поліції на Київщині жінки з’явитися й нові підозрювані.

“Державне бюро розслідувань перевіряє інформацію про те, що до справи про побиття і зґвалтування могли бути причетні й інші співробітники райвідділу”, – заявив він.

Відділок відновив роботу, але з новим керівництвом

Кагарлицьким відділенням поліції на Київщині після відсторонення його начальства керуватимуть працівники обласного главку, заявили в пресслужбі поліції Київської області.

У Кагарлик відрядили співробітників управління карного розшуку, слідчого управління та управління превентивної діяльності на чолі із помічником начальника ГУНП Дмитром Литвином, який виконуватиме обов’язки начальника місцевої поліції.

Повідомляється, що їхнє завдання – організувати роботу та забезпечити належну правоохоронну діяльність в регіоні.

Як інформувала “Новинарня“, 25 травня слідчі територіального управління ДБР затримали оперуповноваженого та начальника одного з секторів Кагарлицького відділення поліції Обухівського відділу поліції ГУНП в Київській області за фактом зґвалтування та побиття.

Читайте також:
Консула України в Молдові відсторонили через звинувачення у зґвалтуванні неповнолітньої

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна