У 2021 році катери Island залучатимуть до операцій НАТО, – Міноборони

 

Міністерство оборони розраховує на залучення з 2021 року катерів типу Island до операцій НАТО “Морський охоронець”, а з 2023 року – також фрегата “Гетьман Сагайдачний” з метою посилення безпеки в Чорноморському регіоні.

Про це повідомив заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко у вівторок, 24 листопада, передає “Укрінформ”.

Петренко запевнив, що Україна, попри триваючу російську агресію, зберігає свою участь у миротворчих контингентах та й надалі фахово готуватиме і залучатиме до операцій НАТО в Косово і в Афганістані найкращих українських фахівців.

“У наступному році ми передбачаємо залучення наших катерів типу Island до операцій НАТО “Морський охоронець”, а вже з 2023 року плануємо, що наш флагман фрегат “Гетьман Сагайдачний” після проведення комплексних робіт по вдосконаленню його технічних можливостей буде також частиною цієї важливої операції в Середземному морі, яка має безпосередній вплив на Чорноморську безпеку”, – повідомив Петренко.

Урядовець також зазначив, що спільно з Міністерством закордонних справ Міноборони завершило підготовчу роботу по направленню українських військових до складу нової місії НАТО в Іраку, і найближчим ближчим часом відбудеться відправлення.

Петренко також повідомив, що особлива увагу наразі приділяється розширенню обміну інформацією з НАТО, в тому числі обмеженого характеру в режимі реального часу.

Така робота ведеться під загальним керівництвом віцепремєрміністра: Україну цікавить не лише інформація ситуативного та розвідувального характеру, а й та, яка посилює протиповітряну, морську безпеку держави, особливо в Чорноморсько-Азовському регіоні.

“Системна увага приділяється розширенню і призначенню українських представників до військової командної структури і цивільних структур. Ми здійснили необхідні заходи, зробили проєкт змін до нормативно-правової бази і в наступному році і кількість, і якість українських військових, які проходитимуть службу на посадах в НАТО, суттєво зміниться. Ми відходимо від традиційно партнерських посад, ми, в першу чергу, будемо пропонувати призначення українських військових за тими функціональними напрямками, які становлять інтерес для нас в сенсі нашої оборонної реформи”, – повідомив Петренко.

Також він анонсував майбутнє призначення від України першого цивільного державного службовця в секретаріаті НАТО.

“Міністром прийнято рішення, ми в контакті з нашими партнерами в Брюсселі, і готуємось до першого призначення цивільного державного службовця у якості добровільного національного внеску до роботи в міжнародному секретаріаті НАТО. Пропозиція підтримується і Кабінетом міністрів, і Міністерством закордонним справ, і я щойно направив державному секретарю МЗС наші пропозиції, як ми хочемо це зробити найближчим часом у співпраці з нашими партнерами в штаб-квартирі Альянсу”, – повідомив Петренко.

Читайте також:
Над катерами “Слов’янськ” і “Старобільськ” урочисто підняли прапори. ВІДЕО

Як писала “Новинарня“, два катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці вже українські патрульні катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

У липні-вересні 2019 року постійні українські екіпажі катерів пройшли навчання в Балтиморі.

Після розвантаження в Одесі катери пройдуть модернізацію, після чого їх включать до складу ВМС.

Згідно з домовленостями, американські патрульні катери передані ВМС ЗСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечує 100-відсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг із дооснащення в розмірі 10,1 млн. доларів на термін до 18 місяців.

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п’ять діб. Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном, штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ. Дальність плавання до 3000 миль.
Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4 метровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. Також на фото помічено не демонтовані 25-мм артилерійські установки Bushmaster Mk 38 Mod 0, що дозволяє зробити припущення, що катери будуть передані Україні зі штатною зброєю.
Крайній доковий ремонт USCGC Cushing відбувся у 2014 році, а USCGC Drummond у 2012 році.

Читайте також:
Американські “Айленди” для ВМС України прибули в Одесу. ФОТО

“Айленди” успішно пройшли перші ходові випробування в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.