Таран проінспектував бригадне містечко на ШирЛані та анонсував урочисте перерізання стрічки

 

Табірне містечко Міжвидового центру підготовки підрозділів полігону “Широкий лан” майже готове до введення в експлуатацію, урочиста церемонія відкриття планується на початку грудня.

Про це заявив міністр оборони Андрій Таран під час перевірки будівництва містечка у Миколаївській області в п’ятницю, 20 грудня.

“Одна з перших моїх робочих поїздок, як міністра, була сюди. Я був тут навесні, 2 квітня. Скажу прямо: “Широкий лан” тоді і восени 2020-го — це два різні полігони. Сьогодні бачу високу готовність об’єкта до введення в експлуатацію, є ще деякі роботи, які потрібно виконати, але сподівають, що на початку грудня відбудеться церемонія урочистого перерізання стрічки”,сказав міністр оборони України, якого цитує його пресслужба.

За його словами, Державна спеціальна служба транспорту, яку МОУ залучило до будівництва, за півроку повністю впоралася із завданням. Навесні готовність об’єкта після комерційних забудовників не перевищувала 25%.

Відтак, під час візиту міністр нагородив військовослужбовців ДССТ.

“Тепер і Широколанівський полігон, нарівні з Яворівським, стане достойним місцем для проведення міжнародних військових навчань. Табірне містечко створене за новими підходами, передбачає цілком автономну інфраструктуру і враховує іноземний досвід, зокрема, у державах-членах НАТО. Введення його в експлуатацію дозволить нам значно розширити географію спільних навчань з підрозділами збройних сил держав-членів Північноатлантичного альянсу”, – вважає міністр.

Довідково:
Загальна площа будівель табірного містечка — 26 тис кв.м.
Це, зокрема, 10 казарм покращеного типу для військовослужбовців-чоловіків, 1 казарма покращеного типу для військовослужбовців-жінок, їдальня, що одночасно може прийняти 2500 осіб. Під’єднано зовнішнє електропостачання, очисні споруди, інженерні мережі. Діють котельня та каналізаційно-насосна станція, висаджено понад 740 дерев.
Полігон “Широкий лан” — найбільший на півдні України. Територія — 29 тисяч гектарів. Заснований в 1952 році.
Розташований в Миколаївській області, на відстані 40 км від Миколаєва. Серед переваг — близькість до моря та військового аеродрому.

Читайте також:
Розкрадання на ШирЛані: Міноборони подає цивільний позов на 49 млн. грн

Як інформувала “Новинарня“, досудовим розслідуванням встановлено, що у 2016 році між Міністерством оборони і генпідрядником було укладено договір на виконання робіт з будівництва табірного містечка на території полігону “Широкий Лан”. За умовами договору об’єкт мав бути повністю готовим та зданим в експлуатацію у 2018 році, однак частина будівельних робіт не була виконана.

Відповідальною за здійснення технічного нагляду особою було призначено військовослужбовця Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, проте він не проконтролював відповідність обсягу виконаних робіт умовам договору. Як наслідок, компанія-будівельник отримала від Міноборони 37 млн грн за роботи, які фактично не виконані.

Провадження відкрито за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб); ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах); ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) Кримінального кодексу.

2 листопада Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування факту зловживань під час облаштування військового полігону “Широкий лан” у Миколаївській області, в результаті яких державі завдано шкоди на понад 37 млн грн.

Читайте також:
Розкрадання під час будівництва Широкого Лану: ДБР підготувало підозру чиновнику Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна